Classic Brugge-De Panne 2024

De Classic Brugge-De Panne is een wielerwedstrijd uit het Vlaamse voorjaar. Het is nu een eendagskoers tussen - zoals de naam het zegt - Brugge en De Panne, maar stond vroeger bekend als de rittenkoers Driedaagse van De Panne-Koksijde. De wedstrijd bestaat sinds 1977. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de Classic Brugge-De Panne.

Tot 2017 stond deze koers bekend als de Driedaagse van De Panne, een rittenkoers over drie dagen op de dinsdag, woensdag en donderdag voor de Ronde van Vlaanderen. Een jaar later schoof de koers niet enkel een week op, het werd ook een eendagskoers onder de naam Driedaagse Brugge-De Panne. Omdat van een driedaagse niet langer sprake was, werd de naam uiteindelijk de Classic Brugge-De Panne. Sinds 2019 maakt de koers ook deel uit van de WorldTour.

Eric Vanderaerden recordhouder

De huidige naam laat de organisatie toe de wedstrijd echt in de verf te zetten als één van de Vlaamse klassiekers. Het is KVC Panne Sportief, een plaatstelijke fietsclub, die de koers organiseert. Het is in maart of april dat de kalender voor deze wedstrijd een plaatsje voorziet. Recordhouder is Eric Vanderaerden met in totaal vijf overwinningen. Het is een koers die in zijn geschiedenis al heel wat bekende Vlaamse hellingen heeft aangedaan, zoals de Berendries, Taaienberg en Tiegemberg. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het uitdraaien op een zware koers met waaiers of een gelegenheid voor de sprinters.

De Classic Brugge-De Panne is in 2024 toe aan zijn 48e editie en gaat door op woensdag 20 maart. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Jasper Philipsen, die in 2023 de snelste was van een klein groepje, voor Olav Kooij en Yves Lampaert.

Philipsen titelverdediger in Classic Brugge-De Panne

Philipsen komt als titelverdediger ook aan de start van de Classic Brugge-De Panne 2024. Hij zal zeker één van de namen worden om in de gaten te houden. Vele ploegen zullen een rappe man aan de start brengen, met de mogelijkheid van een groepssprint in het achterhoofd. Ook Tim Merlier, Gerben Thijssen, Arnaud Démare, Phil Bauhaus, Jordi Meeus, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Juan Sebastian Molano, Pascal Ackermann en Milan Menten komen dan in aanmerking voor een prijs. Al kan het evengoed een verrassende aanvaller zijn die de boel naar zijn hand kan zetten.

Laatste nieuws uit Classic Brugge-De Panne 2024

Meer nieuws