Giro d'Italia 2024 Stand

Er worden in de Giro d'Italia 2024 meerdere klassementen opgemaakt, met uiteraard het meeste aandacht voor het algemene klassement en de roze trui. Wielerkrant houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen in de verschillende klassementen in de Giro

Klassementen op basis van tijd

Het algemene klassement is een klassement op basis van tijd en verandert van dag tot dag. Wie bovenaan staat, is de leider in deze wedstrijd en mag de roze trui dragen. Aan het eind van de Giro wordt de zwarte trui uitgereikt aan de renner die laatste staat in de algemene rangschikking. De tijden in het algemeen klassement worden ook gebruikt op het jongerenklassement op te maken, met de renners die door hun leeftijd hiervoor dan in aanmerking komen. De beste jongere in de rangschikking ontvangt elke dag de witte trui. Ook het ploegenklassement is een klassement op basis van tijd. 

Klassemmenten op basis van punten

Dan zijn er ook nog andere klassementen waarin het er om draait om de meeste punten te verdienen. Uiteraard is dat het geval in het puntenklassement, de naam zegt het zelf. Dat is in principe iets voor de sprinters, al kan in een wedstrijd als een Giro ook andere grote namen wel eens veel punten verzamelen. In elk geval gaat de paarse trui naar de leider en winnaar uit het puntenklassement. Ook in het bergklassement is het van belang om de meeste punten te verzamelen. De klimmer die dat in de loop van de Giro het beste doet ontvangt de blauwe trui. 

Daarnaast is er ook nog de prijs van de strijdlust die na elke etappe aan de meest bedrijvige renner wordt toegewezen. Aan het eind van de grote ronde is er dan ook nog de prijs van de superstrijdlust, om de meest strijdlustige renner uit de hele Giro te belonen.