Giro d'Italia 2024 Deelnemers

Wie zijn de wielrenners die de Giro d'Italia 2024 kleur gaan geven? Dat hangt in eerste instantie uiteraard allemaal af van welke deelnemers er op de startlijst verschijnen. Wielerkrant houdt u op de hoogte van welke deelnemers het meeste impact hebben in de Giro d'Italia 2024.

Deelnemers Giro d'Italia 2024

De verschillende ploegen hebben uiteraard goed nagedacht wie ze zouden uitspelen in de Ronde van Italië 2024, want de eerste grote ronde van het jaar is telkens toch weer een belangrijke afspraak. Ineos Grenadiers pakt bijvoorbeeld uit met interessante namen als Filippo Ganna en oude rot Geraint Thomas. Bij Movistar gaat Nairo Quintana kort na zijn val toch alweer zijn opwachting maken en de Spaanse formatie heeft met Gaviria ook een rappe man achter de hand. Bahrein Victorious zet dan weer een Caruso in het gebergte in en Bauhaus op het vlakke. Michael Woods zal nog wel zin hebben in een laatste kunststukje, terwijl Vernon en Hofstetter de sprints kunnen rijden voor Israel Premier-Tech. Jayco Alula kan dan weer Ewan en Walscheid uitspelen in de sprints. Milan (Lidl-Trek) zal zich op dat vlak ook weer laten gelden, terwijl Decathlon AG2R rekent op een goede O'Connor bergop.

Dé man waar ze bij de Giro mee uitpakken op de affiche is uiteraard Tadej Pogacar. De tweevoudig Tourwinnaar wil nu ook schitteren bergop in Italië in het rondewerk. Bij Visma-Lease a Bike moeten ze het dan weer eerder hebben van een opkomend talent als Cian Uijtdebroeks, al is Olav Kooij wel een grote kanshebber op één of meerdere sprintzeges. Soudal Quick-Step zal hem zeker in het begin beconcurreren met Tim Merlier. BORA-hansgrohe zal dan weer inzetten op Welsford, al kan Danny van Poppel ook zijn eigen sprint rijden. Voor het klassement kan het Martinez inzetten, zoals dms-firmenich dat kan doen met Bardet. Bij EF hopen ze op een goede Carthy en voor Alpecin-Deceuninck is de snelle Groves de beste kans op een ritzege. Tudor kan dan weer Dainese gaan uitspelen.

Van Aert de grote afwezige

Kortom: heel wat schoon volk in de Ronde van Italië 2024. Al is er in deze Giro ook één grote afwezige en dat is Wout van Aert. De Belg van Visma-Lease a Bike zou zijn debuut maken en was als lead-out een grote hulp geweest voor Olav Kooij. En daarnaast zou Van Aert ook zelf voor ritzeges gaan. In sommige lastige etappes zou hij misschien de enige zijn die Tadej Pogacar weerstand kon bieden. Van dat duel zal niet langer sprake zijn. De Giro komt nog wat te vroeg voor Van Aert door zijn valpartij in Dwars door Vlaanderen. Zijn afwezigheid is een jammere zaak, maar ook zonder hem beloven het drie erg interessante weken te worden. Ook in de lappenmand ondertussen: Primoz Roglic. Die was sowieso niet van plan om zijn titel te verdedigen.

Favorieten Giro d'Italia 2024

De meeste aandacht zal toch wel gaan naar de strijd in het algemene klassement en iedereen wil wel weten wie de favorieten zijn voor de roze trui. Eigenlijk is er één uitgesproken topfavoriet in de persoon van Pogacar. Met de Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik heeft de Sloveen bij zijn belangrijkste afspraken uit het voorjaar al raak geschoten. Er is geen reden om aan te nemen dat dat in de Ronde van Italië niet het geval zal zijn. Er twijfelt vrijwel niemand aan dat hij de Giro gaat winnen. Al moet de koers nog altijd gereden worden. Wie zijn dan de favorieten die het hem het lastig kunnen maken? Als we kijken naar de uitslag van vorig jaar zien we dat Geraint Thomas dan een andere Sloveen het vuur aan de schenen legde. Heeft 'G' het op zijn 37ste nog in zich om drie weken na mekaar top te zijn? Romain Bardet was in Luik-Bastenaken-Luik al diegene die Pogacar het meest kon benaderen. Wie weet herhaalt dat scenario zich wel.

Zonder Roglic is het aan Daniel Felipe Martinez om de kar te trekken bij BORA-hansgrohe. De Colombiaan heeft alvast de explosiviteit om bergop het verschil te maken, als de vorm goed genoeg is. Hij behoort tot een resem kanshebbers die zich kunnen mengen in de debattan op de podiumplaatsen en andere ereplaatsen. Daar wordt een bijzonder open strijd voor verwacht. Ook een O'Connor en Woods komen hiervoor in aanmerking, al heeft die laatste het in zijn carrière meer moeten hebben van ritzeges. Met ook de 21-jarige Tiberi die ancien Caruso kan ondersteunen, mikken ze bij Bahrein op een mix van jong en oud. Ook een Dunbar (Jayco Alula) mag niet onderschat worden. Vanuit Belgisch standpunt zal het dan weer interessant zijn om te zien hoe ver Cian Uijtdebroeks kan komen. 

Nog niet gekend.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.