Ronde van Vlaanderen 2023 parcours

Ronde van Vlaanderen 2023 parcours

Voor de Ronde van Vlaanderen 2023 is een parcours uitgetekend dat alle renners die de zege ambiëren in deze klassieker uiterst goed zullen moeten kennen. Wielerkrant houdt u op de hoogte over alles rond het parcours van de Ronde van Vlaanderen.

Van Brugge tot Oudenaarde loopt in de Ronde van Vlaanderen de route die de renners dit jaar moeten afleggen. De start wordt dus gegeven in Brugge, voor het eerst sinds 2016. Steden Brugge en Antwerpen hebben een akkoord gesloten om beurtelings de start van de Ronde te organiseren. De voorbije jaren bleef de start nog wel in Antwerpen, nu is het dus aan Brugge om 'Vlaanderens Mooiste' te ontvangen. Ongetwijfeld een belangrijk moment voor de West-Vlaamse stad die veel ervaring heeft met de organisatie van een start en aankomst van wielerwedstrijden.

Mannen starten op Grote Markt Brugge

Na de officieuze start op de Grote Markt van Brugge volgt acht kilometer verderop de officiële start in Beernem. Dat is net als Aalter, Izegem en Zulte één van 'de dorpen van de Ronde'. Daarna komen er 19 hellingen en 6 kasseistroken aan in de Vlaamse Ardennen. Het peloton trekt liefst drie keer over de Oude Kwaremont. De finale is identiek aan die uit de vorige editie. Na de tweede keer Oude Kwaremont en de eerste keer de Paterberg, volgt de beklimming van de Koppenberg op zo'n 45 kilometer van de aankomst.

Via de Mariaborrestraat en Steenbeekdries gaat het dan naar Taaienberg en Kruisberg/Hotond. De derde keer Oude Kwaremont en de tweede keer Paterberg vormen de laatste hindernissen, vooraleer de strijd voor de overwinning zijn ontknoping kent in aankomstplaats Oudenaarde.

Identieke finale bij de vrouwen

In de Ronde van Vlaanderen 2023 is het parcours voor de vrouwen 158 kilometer lang, met zowel start als aankomst in Oudenaarde. Bij de vrouwen opent de Tiegemberg de kassei-en hellingzone. Daarna volgen nog de Molenberg, Berendries, Valkenberg en de Koppenberg. Vanaf de Mariaborrestraat heeft de Ronde van Vlaanderen-route een identieke finale voor de vrouwen in petto als voor de mannen. 

 Uitslag