Tijdrit Tour de France 2023

In de Tour de France 2023 is slechts één individuele tijdrit opgenomen. Heel wat specialisten zullen dus uitkijken naar die ene bijzondere dag en ook voor de klassementsmannen is het een niet te missen afspraak. Alles over de aanloop naar en de prestaties in die tijdrit, kan u lezen op Wielerkrant.

De tijdrijders zijn niet bepaald aan het feest in deze editie van de Tour. Terwijl vaak in grote ronden toch minstens twee tijdritten gereden worden, blijft dat in de Tour van 2023 dus beperkt tot één tijdrit. Een korte tijdrit dan nog, van 22,4 kilometer. Dat betekent niet dat dit geen belangrijke dag in de Tour zal worden, integendeel.

Drie tussentijden en één klim

Het is in de regio Haut-Savoie dat de renners hun tijdritfiets van stal halen. Het vertrek ligt in Passy. Na 4,1 kilometer gaat het op de Côte de la Cascade de Coeur lichtjes bergop, maar dit is geen gecategoriseerde klim. Het is nog grondgebied Passy chef-lieu wanneer na 7,1 kilometer een eerste tussentijd wordt opgenomen. Drie en een halve kilometer verderop passeren de renners in Sallanches. Het tweede tussenpunt ligt na 16,1 kilometer in Domancy. Nadien moet dan de Côte de Domancy nog beklommen worden, een klim van tweede categorie van 2,5 kilometer, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4%. Vooral de stukken aan 10% en 11% zijn pittig. De top wordt bereikt na 18,9 kilometer en daar ligt ook het derde tussenpunt. Ook de laatste kilometers zijn nog voornamelijk oplopend, tot het werk tegen de klok bij de aankomst in Combloux er op zit.

Zware tijdrit

Omdat het door de Côte de Domancy best een zware tijdrit is, moeten de klimmers ook in staat geacht worden om het best goed te doen in deze tijdrit. Klassementsmannen in goede vorm zouden hun klassement niet zomaar verloren zien mogen gaan. Al is de ene uiteraard meer gespecialiseerd in het tijdrijden dan de andere. Titelverdediger Jonas Vingegaard is zeker iemand die deze discipline uitstekend onder de knie heeft. Zijn rivaal Tadej Pogacar heeft in het verleden al meerdere verbluffende tijdritten gereden in de Tour. De strijd voor de gele trui zal op deze wegen alleszins volop losbarsten, want hierna blijven er slechts vijf Tourritten over om het verschil te maken.

Van Aert in tricolore

Aangezien het de enige individuele tijdrit is in deze Tour zullen heel wat hardrijders deze etappe aangekruist hebben, in de hoop om dan hun slag te kunnen slaan. Dan denken we in de eerste plaats aan Wout van Aert, de winnaar van de laatste tijdrit in de Tour van vorig jaar. Van Aert kan ook bergop zijn mannetje staan, de klim hoeft dus niet per se erg nadelig te zijn. Als Van Aert nog in de Tour zit, zal hij van start gaan in zijn trui van Belgisch kampioen tijdrijden. Bij INEOS hebben ze uiteraard tweevoudig wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna die zich deze discipline helemaal eigen heeft gemaakt. In elke race tegen de klok is hij een hele belangrijke kanshebber.

Lampaert voor nieuwe stunt

Ook Stefan Küng heeft met twee Europese titels in dit vak zijn strepen al meer dan verdiend. Ook met de Zwitser dient dus zeker rekening gehouden te worden. Net als met Yves Lampaert, die vorig jaar vriend en vijand verbaasde door in Kopenhagen naar ritwinst en geel te knallen. Dat was dan wel het nog kortere werk, maar een volgende stunt van de 'farmer's son from Belgium' valt zeker niet uit te sluiten.

Kortom: voor veel deelnemers aan de Tour de France 2023 beloven het belangrijke kilometers te worden tussen Passy en Comloux. Deze individuele tijdrit zal zeker en vast deze Tour de France mee vorm geven.

 Stand
1. Jonas Vingegaard Rasmussen 82:05:42
2. Tadej Pogacar +7:29
3. Adam Yates +10:56
4. Simon Yates +12:23
5. Carlos Rodriguez +13:17
6. Pello Bilbao Lopez De Armentia +13:27
7. Jai Hindley +14:44
8. Felix Gall +16:09
9. David Gaudu +23:08
10. Guillaume Martin +26:30