Criterium du Dauphine 2024

De Dauphiné 2024 wordt verreden van zondag 2 juni tot en met 9 juni. Ook dit jaar zullen vele renners zich in deze rittenkoers voor de Tour de France klaarstomen. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de Dauphiné

Het wordt de 76ste editie van het Critérium du Dauphiné, zoals de Dauphiné officieel genoemd wordt. Al is het uiteraard verre van een criterium, maar wel een wedstrijd op hoog niveau die deel uitmaakt van de WorldTour. Het is niet voor niets dat vorig jaar Jonas Vingegaard heerste in de Dauphiné en dat nadien nog eens fijntjes over deed in de Tour de France. Dit jaar zal er in de Dauphiné dus op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Vingegaard, die in 2023 ook twee ritten won.

Klassementen Dauphiné

Er zullen in de Dauphiné 2024 opnieuw verschillende klassementen opgemaakt worden, die dan weer verbonden zijn aan bepaalde speciale truien. De leider en eindwinnaar van de Dauphiné heeft de gele trui in zijn bezit. De groene trui gaat naar de leider en winnaar van het puntenklassement, de blauwe bolletjestrui naar de leider en winnaar van het bergklassement. Daarnaast is er nog een witte trui voor de beste jongere. Er is ook sprake van een ploegenklassement op basis van de positie en de tijden van de renners van de verschillende ploegen in het algemene klassement.

Evenepoel wellicht bij de deelnemers 

Met 18 WorldTour-ploegen en 4 wildcard-teams op het appel zal de Dauphiné er zeker in slagen om opnieuw een aantrekkelijk deelnemersveld samen te stellen. Remco Evenepoel behoort in principe zeker tot de deelnemers met de meeste uitstraling. Zijn val in de Ronde van het Baskenland zadelde hem wel op met een revalidatie in aanloop naar de Tour. Uitgezonderd de koersen die in het voorjaar zijn weggevallen zou hij niet moeten sleutelen aan zijn programma en zou hij dus de start van de Dauphiné kunnen halen. De organisatie duimt alvast mee. Dan moet Vingegaard, eveneens terugkomende van een zware val, de Dauphiné wél schrappen. Sepp Kuss zal de kar moeten trekken bij Visma-Lease a Bike. BORA-hansgrohe kan het trio Roglic-Vlasov-Hindley naar voren schuiven in de bergen. Het is ook uitkijken tot wat Carapaz in staat is voor EF. Met Mads Pedersen strikte de Dauphiné ook een klepper op heel ander terrein. 

Favorieten Dauphiné 2024

In het geval van Remco Evenepoel is het de vraag of hij een even grote favoriet zal zijn dan wanneer hij in ideale omstandigheden aan de start zou komen. De Dauphiné 2024 zal zijn eerste koers zijn in maanden. Het is bij de favorieten in de eerste plaats dus misschien toch wel kijken naar andere namen. Primoz Roglic heeft speciaal Visma verlaten om bij BORA-hansgrohe zijn eigen kans te kunnen gaan in de Tour. We mogen dus aannemen dat in de Dauphiné, toch dé voorbereidingskoers op de Tour bij uitstek, Aleksandr Vlasov en Jai Hindley toch ook vooral hem zullen ondersteunen. De ex-ploeg van Roglic hoeft nog niet te panikeren, want het is geen toeval dat Sepp Kuss vorig jaar de Vuelta won. Het is de vraag of er outsiders zijn die deze favorieten kunnen verrassen. Dan komen vooral Mattias Skjelmose, Carlos Rodriguez, Felix Gall en Guillaume Martin in aanmerking. De wellicht enige sprint is waarschijnlijk een kluif voor Pedersen.

Parcours Dauphiné 2024

In de Dauphiné 2024 krijgen de renners een klimmersparadijs voorgeschoteld als parcours. Er zijn immers maar liefst vijf aankomsten bergop. De eerste op de Col de la Loge zou nog moeten meevallen, na een sprintersrit van en naar Saint-Pourçain-sur-Sioule. In de derde rit van Celles-sur-Durolle naar Les Estables ligt de aankomst op een klim van derde categorie. De tijdritcapaciteiten worden getest in een licht golvende tijdrit van 34,4 kilometer van Saint-Germain-Laval naar Neulise. De volgende rit in lijn kent vier klimmetjes onderweg, maar op de top van de laatste klim is het nog wel 23 kilometer tot aan de finish. Daarna zijn we toegekomen aan rit 6 van Hauterives naar Le Collet d'Allevard, een klim buiten categorie. Het zwaardere klimwerk, mogelijk bepalend voor het klassement, gaat een dag later verder. De Colombière is één van vier beklimmingen van eerste categorie, de streep ligt op Samoëns 1600, een klim buiten categorie. Ook de slotrit van Thônes naar Plateau des Glières heeft nog drie beklimmingen van eerste categorie in petto. 

Laatste nieuws uit Criterium du Dauphine 2024

Meer nieuws