Strade Bianche 2023

De Strade Bianche 2023 is de zeventiende editie bij de mannen en de negende editie bij de vrouwen van de eendagskoers met deze naam in het profwielrennen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staat de Strade Bianche dit jaar gepland op 4 maart. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond de Strade Bianche 2023.

Terugblik op Strade Bianche 2022

In de Strade Bianche 2022 maakte Tadej Pogacar een enorm grote indruk. De tweevoudig Tourwinnaar heeft zich ontpopt tot een complete toprenner die ook in eendagskoersen en klassiekers een gooi kan doen naar winst. Dat bewees Pogacar in de Strade Bianche door Alejandro Valverde op 37 seconden te rijden en Kasper Asgreen op 46 seconden. Zij konden als nummers 2 en 3 wel mee het podium op.

In de Strade Bianche Donne, zoals de vrouwenkoers wordt genoemd, zorgde Lotte Kopecky voor de eerste Belgische overwinning bij de dames in de geschiedenis. Voor Kopecky betekende het de doorbraak tot de top van het internationale wegwielrennen. Zij beet op de tanden bij de versnellingen van Annemiek van Vleuten en kon de Nederlandse vloeren in een sprint met twee. Ashleigh Moolman werd 10 seconden later derde.

Parcours Strade Bianche 2023

Het parcours van de Strade Bianche 2023 wordt gekruid met grindstroken en pittige en explosieve klimmetjes. De eerste strook over onverharde wegen komt er al snel aan. Er is Le Tolfe, een klimmetje van 1,1 kilometer met een maximaal stijgingspercentage van 18%. In de slotkilometers is er dan nog een steil oplopend stuk met een maximaal stijgingspercentage van 16%, vooraleer de finish ligt op de Piazza del Campo.

Grootste favorieten

Het lijstje met favorieten begint bij titelverdediger Tadej Pogacar indien deze aan de start komt. Wout van Aert is altijd goed voor een dichte ereplaats of een overwinning: in 2020 kon hij het zegegebaar maken. Een jaar later maakte Van Aert ook uit van een elitegroepje met Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Egan Bernal en Tom Pidcock. Ook dat zijn stuk voor stuk allemaal potentiële kanshebbers. Al moet Bernal een lange weg terug afleggen na een zwaar ongeval op training.

Laatste nieuws uit Strade Bianche 2023

Meer nieuws
 Uitslag
1. Thomas Pidcock 4:31:41
2. Valentin Madouas +0:20
3. Tiesj Benoot +0:22
4. Rui Alberto Faria Costa +0:23
5. Attila Valter +0:23
6. Matej Mohoric +0:34
7. Pello Bilbao Lopez De Armentia +1:04
9. Davide Formolo +1:23
10. Andreas Lorentz Kron +1:35