Strade Bianche 2024

De Strade Bianche is een relatief jonge maar zeer populaire eendagskoers uit het profwielrennen. Het is een buitenbeentje in het wegwielrennen, aangezien een aanzienlijk deel van de koers over onverharde wegen wordt gereden. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond de Strade Bianche.

De eerste edities hadden nog een andere naam. Sponsor Monte Paschi werd daar toen in verwerkt. Sinds 2010 staat de wedstrijd bekend als Strade Bianche, zonder sponsornaam. Het is nog maar vanaf 2007 dat de wedstrijd bij de mannen georganiseerd wordt. De Strade Bianche voor vrouwen bestaat pas sinds 2015. De vrouwenkoers krijgt de naam Strade Bianche Donne mee.

Belgische zeges

Bij de mannen is Fabian Cancellara de recordhouder. De Zwitser won drie keer: in 2008, 2012 en 2016. Dat is ook het exacte aantal dat een Belgische renner kon juichen. Philippe Gilbert deed dat in 2011, Tiesj Benoot in 2018 en Wout van Aert in 2020. Bij de vrouwen is Annemiek van Vleuten de enige die al aan meer dan één zege geraakte. Met haar twee overwinningen (2019, 2020) is de Nederlandse automatisch recordhoudster. Er was ook al één Belgische zege bij de dames: Lotte Kopecky won in 2022.

De Strade speelt zich af in de regio rond Toscane. In de eerste zeven edities was Gaiole in Chianti de startplaats, in 2014 en 2015 San Gimignano en vanaf 2016 is het Siena. De aankomst heeft altijd gelegen op Piazza del Campo in datzelfde Siena.

Op korte tijd populair

De koers omvat bijna 70 kilometer aan onverharde wegen, grind-en zandstroken dus. Dat heeft al zeer spectaculaire plaatjes opgeleverd en op sportief vlak ook heel aantrekkelijke finales. Daarom is de wedstrijd op korte tijd ook zo populair geworden, zodat een zege in de Strade quasi gelijkgesteld staat aan het winnen van een klassieker. De Strade Bianche is ook een belangrijke reden waarom het fietsen offroad, het gravelracen bijvoorbeeld, recent een hype geworden is. 

Laatste nieuws uit Strade Bianche 2024

Meer nieuws