Favorieten Tour de France 2022

Favorieten Tour de France 2022

Zoals steeds is het in de Tour de France elk jaar weer uitkijken naar de favorieten die een gooi doen naar de eindzege en de gele trui. Ook voor de Tour de France 2022 zijn er zeker een aantal kanshebbers die er absoluut willen staan. Wielerkrant houdt u op de hoogte van hoe het hen vergaat in de Tour de France.

Bij de favorieten voor de Tour de France 2022 kunnen we uiteraard niet om Tadej Pogacar, de winnaar van de vorige twee edities, heen. Zeker omdat de Sloveen van UAE vorig jaar oppermachtig was, met aan het eind een voorsprong van meer dan vijf minuten op de nummer 2. Bovendien heeft Pogacar ook dit jaar de wielerwereld enkele malen verbaasd met straffe prestaties in klassiekers, zoals zijn overwinning in de Strade Bianche en vierde plek in de Ronde van Vlaanderen. Het lijdt geen twijfel dat Pogacar in de Tour opnieuw top zal zijn en dan ook dé topfavoriet bij uitstek is.

Twee kanshebbers bij Jumbo-Visma

Zowel in 2020 als in 2021 kwam de tweede beste renner in de Tour uit het kamp van Jumbo-Visma. In 2020 was dat Primoz Roglic, in 2021 Jonas Vingegaard. Roglic heeft dit jaar zijn zinnen opnieuw op de Tour gezet en werpt zich dus op als de uitdager van zijn landgenoot. Blijkt dat te hoog gegrepen te zijn, dan heeft Jumbo-Visma nog altijd Vingegaard achter de hand. Beiden presteerden dit jaar wisselvallig, al kan Roglic wel een eindzege in Parijs-Nice voorleggen. Misschien een voorbode van nieuw succes op Franse bodem.

Een andere ploeg die altijd met grote ambities naar de Tour trekt, is Ineos Grenadiers. Het was voorzien dat Bernal kopman ging zijn in de Tour. Door zijn zwaar ongeval op training, is dat echter niet mogelijk. Daniel Felipe Martinez kan die rol misschien wel vervullen. De Colombiaan reed top drie in Parijs-Nice en won de Ronde van het Baskenland. Mogelijk dus opnieuw een renner die doorgroeit naar de top bij Ineos.

Outsiders Tour de France 2022

Bij de kanshebbers in de Tour de France 2022 horen ook enkele outsiders, die misschien niet meteen aan de eindzege zullen denken, maar wel kunnen verrassen. Ben O'Connor was bijvoorbeeld al knap vierde in de Tour de France van 2021. Een volgende stap is dan om het podium in Parijs te ambiëren. De Spaanse klimmer Enric Mas eindigde al eens knap vijfde en zesde in de Tour de France en kan dus voor zijn derde toptiennotering op rij gaan. De in Colombia populaire Rigoberto Uran eindigde na zijn tweede plaats in 2017 nog drie keer in de top tien in de Tour de France. Deze namen en mogelijk nog andere kanshebbers in de Tour de France 2022 zullen in juli met mekaar de strijd aangaan, in de hoop om zich aan het einde in Parijs tot Tourwinnaar te kronen.

Van Aert topfavoriet voor groene trui

Wout van Aert heeft voor het eerst aangekondigd om vol voor de groene trui te gaan. Gezien zijn sprintsnelheid en zijn potentieel om ook in lastige etappes ver te geraken, werd hij in het verleden al bestempelt als een kandidaat groene trui. Van Aert mikt daar nu zelf ook op en is meteen ook de topfavoriet voor de puntentrui. Het leek er lange op dat hij voor deze trui zou moeten rivaliseren met Mathieu van der Poel, maar die maakt daar nu toch geen hoofddoel van. Bij Alpecin-Deceuninck zal Jasper Philipsen immers de massasprints voor zijn rekening nemen.

Wie zijn dan wel de concurrenten van Van Aert in de Tour de France 2022? Peter Sagan is zevenvoudig winnaar van de groene trui en lijkt net op tijd in vorm na een door gezondheidsproblemen miserabel voorjaar. De Slovaak valt als potentiële winnaar uiteraard niet uit te sluiten. Telkens hij de Tour uitrijdt, is hij op zijn minst competitief in het puntenklassement. Bij Quick-Step Alpha Vinyl weten ze ook wel hoe ze een renner aan de puntentrui moeten helpen. Dat deden ze de voorbije jaren met Sam Bennett en Mark Cavendish. Dit jaar is Fabio Jakobsen de topsprinter van dienst in de Tour bij Quick-Step.

Een andere kandidaat voor groen is Michael Matthews, als die het beste in zichzelf naar boven kan halen. De Australiër won vijf jaar geleden wel het puntenklassement in de Tour de France. Ook hem schrijven we dus niet af. Favorieten genoeg voor de groene trui in de Tour de France 2022, maar Van Aert beschikt over de beste papieren.

Wie zijn de favorieten van de Tour de France 2022?

De favorieten van de Tour de France 2022 zijn Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Daniel Felipe Martinez, Ben O'Connor, Enric Mas en Rigoberto Uran. Na de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk, op 24 juli 2022, zal bekend worden wie de winnaar van de Tour de France is.
 Stand
1. Jonas Vingegaard Rasmussen 79:33:20
2. Tadej Pogacar +2:43
3. Geraint Thomas +7:22
4. David Gaudu +13:39
5. Aleksandr Vlasov +15:46
6. Nairo Alexander Quintana Rojas +16:33
7. Romain Bardet +18:11
8. Louis Meintjes +18:44
9. Alexey Lutsenko +22:56
10. Adam Yates +24:52