Voorbeschouwing Tour de France 2022

Voorbeschouwing Tour de France 2022

Een voorbeschouwing op de Tour de France mag uiteraard niet ontbreken. In de Tour de France 2022 leggen de renners 3328 kilometer af over drie weken. Alle 21 ritten hebben hun eigen eigenheid en uitdagingen. Alle details hierover kan u hieronder vinden in de voorbeschouwing op de Tour de France 2022. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond de Tour de France 2022.

Van welke etappe wil je een voorbeschouwing lezen?

Voorbeschouwing Etappe 1

De Tourstart vindt niet in Frankrijk, maar in Denemarken plaats, met een korte individuele tijdrit van 13 kilometer in en rond Kopenhagen. De voorbeschouwing op etappe 1 leert ons dat er wel wat technische stukken in het lokale circuit liggen, al zullen het toch vooral de hardrijders zijn die mogen mikken op de gele trui. Meteen een belangrijke afspraak voor de tijdritspecialisten die daar van dromen en voor de renners die hopen de schade te beperken om één van de dagen nadien hun slag te slaan.

Voorbeschouwing Etappe 2

Wat zegt de voorbeschouwing op etappe 2 ons? Dat het een vlakke etappe is, maar ook eentje met uitdagingen. Na het vertrek in Roskilde zal er 199 kilometer gekoerst worden om de aankomst in Nyborg te bereiken. Onderweg zal gepasseerd worden langs de 18 kilometer lange Grote Beltbrug, die het peloton niet enkel over de zee brengt, maar waar het ook stevig kan waaien. Voor de gespecialiseerde teams een mooie kans dus om waaiers te trekken. Zelfs voor klassementsmannen is het dus uitkijken voor tijdsverlies.

Voorbeschouwing Etappe 3

De derde en laatste dag in Denemarken begint in Vejle en eindigt 182 kilometer later in Sønderborg. De voorbeschouwing op etappe 3 is duidelijk: dit zou een strijd tussen de sprinters moeten worden. Met minder kans op waaiers dan de dag voordien, zouden de sprintersploegen het onder controle moeten kunnen houden. 

Voorbeschouwing Etappe 4

Om de verplaatsing van Denemarken naar Frankrijk te maken, is er al snel een eerste rustdag ingelast. Nadien komt de vierde etappe eraan. De voorbeschouwing op etappe 4 leert ons dat er op Frans grondgebied meteen op iets heuvelachtiger terrein gekoerst wordt. De klimmetjes nabij Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez zullen wellicht de doorslag geven. De start ligt in Duinkerke, de aankomst na 172 kilometer in Calais.

Voorbeschouwing Etappe 5

De voorbeschouwing op etappe 5 is duidelijk: dit is de kasseienrit uit de Tour de France 2022. Ongetwijfeld bij menig klassementsrenner een gevreesde rit. Pogacar liet dit voorjaar wel al zien dat hij over kasseien kan rijden en ook Roglic deed het goed toen hij speciaal met het oog op deze rit meedeed aan een wedstrijd met de nodige kilometers over kasseien. Over kilometers gesproken: tussen Lille en Arenberg zullen in totaal 155 kilometers worden afgelegd. De vorige keer dat een kasseienrit georganiseerd werd in de Tour was in 2018: John Degenkolb won toen in Roubaix.

Voorbeschouwing Etappe 6

De Tour de France 2022 komt naar België! De start van de zesde etappe ligt immers in Binche, waar begonnen zal worden aan de langste rit uit deze Tour. Pas na 220 kilometer wordt de finish in het Franse Longwy bereikt. De renners zullen er dan een lange tocht door de Ardennen op hebben zitten. In de voorbeschouwing op etappe 6 kan de nadruk niet genoeg gelegd worden op de Mur de Pulventeux en de Côte des Religieuses, twee klimmetjes in de finale. Daar moeten de punchers hun kaarten op tafel gooien. 

Voorbeschouwing Etappe 7

Na enkele reeds pittige dagen, gaat de Tour de France 2022 nog wat zwaarder worden. Al gaat het dan over de finale van de zevende rit. Vanaf het vertrek in Tomblaine naar La Super Planche des Belles Filles (176 kilometer) is het eigenlijk een makkelijke rit, tot aan de voet van de slotbeklimming. De verschillen zullen nog niet zo hoog oplopen, maar we kunnen wel al een beeld krijgen van de waardeverhoudingen tussen de renners die het podium ambiëren. Wat zegt de voorbeschouwing op etappe 7 ons nog? Dit is de eerste aankomst bergop in de Tour van 2022. Pogacar zal zeker herinnerd worden aan zijn legendarische tijdritzege op Planche des Belles Filles uit 2020.

Voorbeschouwing Etappe 8

De voorbeschouwing op etappe 8 kan niet om het feit heen dat de Tour richting Zwitsers grondgebied trekt. Na de start in Dole kunnen de punchers met voldoende explosiviteit zich eerst uitleven in de Jura. Na 184 kilometer ligt de aankomst in Lausanne. 

Voorbeschouwing Etappe 9

Ook de start van de negende Touretappe ligt in Zwitserland, namelijk in Aigle, waar ook het hoofdkwartier van de UCI gevestigd is. Daar ligt dus ook het begin van een bergrit van 183 kilometer die een dag voor de tweede rustdag afgewerkt wordt. Wat zegt de voorbeschouwing op etappe 9 ons nog? Dat een ontsnapping kans maakt om voorop te blijven, op voorwaarde dat de sterkste renners uit de vlucht kunnen uitpakken op Pas de Morgins, om dan een gooi naar de zege te doen in Châtel.

Voorbeschouwing Etappe 10

Een dag na de tweede rustdag zal er vertrokken worden in Morzine, langs het Meer van Genève gereden worden en aangekomen worden in Megève. In de voorbeschouwing op etappe 10 mogen we ook niet vergeten te duiden dat deze rit omschreven wordt als een heuvelachtige rit. De renners zullen 148 kilometer afleggen.

Voorbeschouwing Etappe 11

De voorbeschouwing op etappe 11 geeft het duidelijk aan: het is een dag voor de klimmers. Na het vertrek in Albertville staan iconische beklimmingen als de Télégraphe en de Galibier op het programma. En dan moet de slotbeklimming, de Col du Granon, nog komen. Na een korte, maar zware rit van 149 kilometer ligt boven op de Granon de aankomst.

Voorbeschouwing Etappe 12

De Tour de France 2022 is dan aangekomen in de fase van de gekende beklimmingen. De voorbeschouwing op etappe 12 leert ons dat de renners opnieuw de Galibier over moeten, weliswaar in het begin van de rit. Nadien volgen nog de Col de Croix de Fer en de slotbeklimming naar de aankomst boven op l'Alpe d'Huez. De renners zullen dan 166 kilometer afgelegd hebben, vertrekkende vanuit Briançon. Deze rit is een replica van de Tourrit vanaf dezelfde startplaats tot dezelfde aankomstplaats in 1986. Op de top van de Alpe d'Huez kan er toch al eens een balans opgemaakt worden tussen de favorieten.

Voorbeschouwing Etappe 13

In de dertiende rit van Bourg-d'Oisans naar Saint-Étienne zijn de sprinters in principe aan zet na 193 kilometer. Wellicht krijgen de aanvallers weinig speelruimte op dit parcours. In de voorbeschouwing op etappe 13, mogen we dan ook niet vergeten te kaderen dat dit ook een belangrijke dag is voor de groene trui. Mannen als Wout van Aert en Mathieu van der Poel dienen dus een zo goed mogelijke uitslag uit de brand te slepen.

Voorbeschouwing Etappe 14

De rit met vertrek in Saint-Étienne en aankomst in Mende zorgt wellicht voor een strijd op twee fronten. Een belangrijk feit in de voorbeschouwing op etappe 14, is dat het om een heuvelachtige etappe gaat. Waarschijnlijk komt de ritwinnaar na 195 kilometer uit de ontsnapping. Het is uitkijken of er achter de kopgroep dan ook iets beweegt bij de klassementsmannen.

Voorbeschouwing Etappe 15

De voorbeschouwing op etappe 15 geeft een nieuwe strijd tussen de sprintersploegen en de vluchters aan. Het parcours van Rodez naar Carcassonne is behoorlijk vlak. Het zou dus een sprint moeten worden, maar dan moeten wel voldoende sprintersploegen nog gemotiveerd zijn om het werk op te knappen na twee weken Tour. Anders is een verrassing toch mogelijk. Wat het gaat worden, weten we die dag na welgeteld 200 kilometer.

Voorbeschouwing Etappe 16

Na een laatste dagje rust zetten de renners de laatste rechte lijn richting les Champs-Elysées in. Vanuit Carcassonne trekken de coureurs, in een rit van 179 km, de Pyreneeën in richting Foix. In de laatste 79 km volgen met Port de Lers en Mur de Péguère nog twee bergbeklimmingen. De voorbeschouwing op etappe 16 geeft aan dat dit de ideale rit is voor vluchters, op voorwaarde dat de benen goed meekunnen op de hellingen.

Voorbeschouwing Etappe 17

De voorbeschouwing op de 17de rit, van 130 km lang, is eentje voor de echte bergbeklimmers. Vanuit Saint-Gaudens trekken ze de bergen in. Het is kwestie voor de leiders om de eerste twee beklimmingen, Col d’Aspin en Hourquette d'Ancizan, goed te overleven. De eerste aanvallen zouden wel is op de eerstvolgende klim, Col d’Azet kunnen starten. Dertig km verder staat de finish op de top van Peyragudes.

Voorbeschouwing Etappe 18

Als het klassement nog niet vast staat dan zou het wel is op deze laatste bergetappe beslist kunnen worden. De voorbeschouwing op de 18de etappe leert ons dat deze voor echte bergbeklimmers is. In een rit van 143 km lang rijden de renners vanuit Lourdes langs drie bergbeklimmingen de Pyreneeën uit. Met als finish een slotklim in Hautacam.

Voorbeschouwing Etappe 19

De voorbeschouwing van de 19de geeft een strijd aan tussen sprinters. De etappe start in Castelnau-Magnoac en is overwegend plat. De ideale gelegenheid voor sprinters om zich aan het grote volk te laten zien. De renners rijden langs Tarn-En-Garonne en Lot om uiteindelijk na 189 km in ‘wellicht’ een massasprint in Cahors over de streep te finishen.

Voorbeschouwing Etappe 20

De voorbeschouwing op de 20ste etappe is opnieuw een in het voordeel van de sprinters. De voorlaatste rit is een individuele tijdrit, de ideale koers voor sprinters. In deze editie zullen er in het slot twee korte bergbeklimmingen zijn om uiteindelijk veertig km na de start in Rocamadour over te streep te rijden. Meestal wijzigt er niet meer zoveel aan het klassement na een tijdrit.

Voorbeschouwing Etappe 21

De voorbeschouwing op de 21ste etappe wordt een massasprint op de Champs-Elysées. Zoals elk jaar komen de renners aan in Parijs. Hier wordt vooral gestreden om de ritwinst, aangezien de klassementen bij de start van deze laatste koers meestal ongewijzigd blijven. Maar vooraleer de mannen in de Franse hoofdstad finishen, starten de vrouwen aan hun eerste Tour de France ooit. Na deze slotrit voor mannen worden de prijzen verdeeld aan het Arc de Triomphe op de Champs-Elysées. Wie gaat de Sloveen Tadej Pocacar opvolgen?

 Stand
1. Jonas Vingegaard Rasmussen 79:33:20
2. Tadej Pogacar +2:43
3. Geraint Thomas +7:22
4. David Gaudu +13:39
5. Aleksandr Vlasov +15:46
6. Nairo Alexander Quintana Rojas +16:33
7. Romain Bardet +18:11
8. Louis Meintjes +18:44
9. Alexey Lutsenko +22:56
10. Adam Yates +24:52