Tijdrit Tour de France 2022

Tijdrit Tour de France 2022

De Tour de France 2022 begint dit jaar met een tijdrit in Kopenhagen. Heel wat favorieten hebben daar ongetwijfeld enorm naar toegeleefd, want het is een kans om de eerste gele trui uit deze Tour te veroveren. Alles over de eerste etappe in de Tour de France 2022 kan u volgen op Wielerkrant

Van Aert bij de favorieten

Voor het eerst in vijf jaar opent de Tour de France dus nog eens met een tijdrit. Het is het eerste luik van een driedaagse in Denemarken. Daarom zal Mads Pedersen er alles aan doen om de schade te beperken, maar de Deense renners zullen zich vooral richten op ritten 2 en 3. Tijdritspecialisten zitten daar op het hoogste niveau immers niet bij. Wie wel de Grand Départ met rood omcirkeld zal hebben, is Filippo Ganna. De wereldkampioen tijdrijden liet in de Dauphiné nog zien hoe goed hij is in het werk tegen de klok. Ook Wout van Aert heeft hier enorm naar toegewerkt: vooraleer zich te richten op de strijd voor groen, wil de Belg van Jumbo-Visma minstens een dagje het geel dragen.

De factor Van der Poel

Anderen namen die in Kopenhagen voor het geel gaan, zijn bijvoorbeeld Stefan Küng en Stefan Bissegger. Zij mogen laten zien hoe goed ze in Zwitserland zijn in deze discipline. En dan is er nog Mathieu van der Poel, die op eender welk type fiets wel weet te verbazen. Niet diegene die het meest focust op het tijdrijden, maar hij kan het wel en is al sinds het einde van de Giro bezig met het begin van de Tour. Als het niet is om meteen op de openingsdag het geel te pakken, dan wil Van der Poel wel op één van de eerstvolgende dagen zijn slag kunnen slaan.

Daarnaast moeten ook de klassementsmannen meteen op de afspraak zijn. Dus niet verschieten als mannen als pakweg Tadej Pogacar, Primoz Roglic of Geraint Thomas straks meteen aan de leiding gaan in de Tour de France.

Parcours

Wat krijgen al deze kanshebbers op de eerste dag van de Tour precies voor de wielen? Een volledig vlakke individuele tijdrit van 13,2 kilometer, die onder meer langs het Langelinie Park, Parken (voetbalstadion van Kopenhagen) en het koninklijk paleis Amalienborg gaat. Na 6,6 kilometer is er aan Sankt Jakob een tussenpunt. Het belangrijkste is echter wie van de favorieten de snelste tijd neerzet na 13,2 kilometer aan de streep. Die wint de eerste rit in de Tour de France 2022 en trekt meteen de gele leiderstrui aan.

 Stand
1. Jonas Vingegaard Rasmussen 79:33:20
2. Tadej Pogacar +2:43
3. Geraint Thomas +7:22
4. David Gaudu +13:39
5. Aleksandr Vlasov +15:46
6. Nairo Alexander Quintana Rojas +16:33
7. Romain Bardet +18:11
8. Louis Meintjes +18:44
9. Alexey Lutsenko +22:56
10. Adam Yates +24:52