Tour de Suisse 2024

De Ronde van Zwitserland 2024 is de 87e en 8e editie van deze rittenkoers bij respectievelijk de mannen en de vrouwen. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland, dat als officiële en lokale naam Tour de Suisse draagt, is opgericht in 1933. Het wordt ook wel eens de vierde grote ronde genoemd, omdat het één van de belangrijkste rittenkoersen is naast de drie grote ronden. De Ronde van Zwitserland kreeg vroeger vaak een plek in de derde week van juni, maar komt inmiddels iets vroeger voor op de kalender. Aangezien deze WorldTour-wedstrijd grotendeels over een bergachtig parcours loopt, is het een ideale voorbereidingskoers op de Tour de France. Uit de erelijsten van beide koersen blijkt dat het wel enorm moeilijk is om die twee wielerwedstrijden te winnen in hetzelfde jaar. In de geschiedenis slaagden enkel Eddy Merckx (in 1974) en Egan Bernal (in 2019) hier in.

Overlijden Gino Mäder

De Ronde van Zwitserland voorziet een gele trui voor de leider en winnaar van het algemene klassement, een lichtblauwe trui voor de leider en winnaar van het bergklassement, een zwarte trui voor de leider en winnaar van het puntenklassement en een witte trui voor de beste jongere. In 2023 ging Wout van Aert met één van deze speciale truien naar huis, als winnaar van het puntenklassement. Naast deze nevenklassementen wordt er ook nog een ploegenklassement opgemaakt, op basis van de verschillende tijden van de renners in de algemene rangschikking. Het was in 2023 een editie van de Ronde van Zwitserland in mineur. Dat heeft alles te maken met de dodelijke valpartij van de Zwitser Gino Mäder in de vijfde etappe tijdens de afdaling van de Albulapas. Een dag later overleed Mäder in het ziekenhuis.

Ongetwijfeld zal ook dit jaar nog eens bij het overlijden van Mäder stilgestaan worden. Hopelijk wordt het wel een mooie sportieve editie die de slechte herinneringen enigszins naar de achtergrond kan duwen. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Mattias Skjelmose, de laatste naam op de erelijst. De Ronde van Zwitserland 2024 zal verreden worden van 9 juni tot en met 16 juni. De Ronde van Zwitserland voor vrouwen bestond al van 1998 tot 2001, om daarna voor twintig jaar van de tabellen te verdwijnen. Sinds de terugkeer van de Ronde van Zwitserland voor vrouwen in 2021 staat de wedstrijd opnieuw jaarlijks op de kalender. De Ronde van Zwitserland voor vrouwen zal in 2024 verreden worden van 15 juni tot en met 18 juni. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolgster voor Marlen Reusser. 

Deelnemers Ronde van Zwitserland 2024

Terwijl vorig jaar Wout van Aert en Remco Evenepoel hun rol speelden in één of meer nevenklassementen, is het nu uitkijken naar andere sterke Belgen onder de deelnemers. Dat zijn in de eerste plaats Thibau Nys, winnaar van de Ronde van Hongarije, en Maxim van Gils, één van de revelaties uit het voorjaar. Voor Arnaud De Lie was dat voorjaar een tegenvaller, maar hij is zich nu net knap aan het herpakken. Zij mogen trachten te bevestigen in Zwitserland. Marc Hirschi zal dan weer proberen om de rol van lokale held te spelen, met ook nog een ploegmaat als João Almeida die UAE kan inzetten. Olympisch kampioen Richard Carapaz is nog een grote naam op de deelnemerslijst. De Ecuadoriaan moet ook zeker tot wat in staat zijn in het gebergte, net als Emanuel Buchmann en eventueel ook Wout Poels

Favorieten Ronde van Zwitserland 2024

De favorieten voor de Ronde van Zwitserland 2024 moeten vooral bij de berggeiten gezocht worden. De namen van Hirschi, Almeida, Carapaz en Poels zijn al gevallen. Bij UAE hoeven de demarrages misschien niet enkel van het duo Hirschi-Almeida te komen. Het is uitkijken of ook een absoluut toptalent als Isaac del Toro zijn potentieel al kan doen ontbolsteren. En dan is er ook nog een Großschartner, al zal die zich misschien wel wat sneller ten dienste stellen van zijn drie vernoemde ploegmaats. Bij de andere teams zien we ook bijvoorbeeld een Lenny Martinez van Groupama-FDJ die zeker en vast een berg op kan rijden. Bij de Belgen kan ook Lennert Van Eetvelt zich misschien wel onderscheiden, dan kan Lotto Dstny zich nog meer manifesteren. De allergrootste favorieten voor het klassement zijn wellicht toch wel Almeida en Carapaz.

Parcours Ronde van Zwitserland 2024

Het parcours van de Ronde van Zwitserland 2024 is volledig op maat van de klimmers, met vier bergritten en een klimtijdrit. Eerst komt er aan vlakke en korte tijdrit aan in Vaduz. In ritten 2 en 3 naar respectievelijk Regensdorf en Rüschlikon is het de vraag of de sprintersploegen hun slag kunnen thuishalen. De vijf resterende dagen uit de Ronde van Zwitserland 2024 spelen zich volledig af in het gebergte. Met eerst de rit naar de bekende St. Gotthard Pass. In de vijfde rit moeten de renners eens vanuit het zuiden en eens vanuit het noorden klimmen in Cari. Etappe nummer 6 zal gekruid worden met de Nufenenpass en de slotklim naar Blatten-Belalp. De opdracht in rit 7 bestaat uit twee keer de Col de la Croix en de slotklim naar start-en aankomstplaats Villars-sur-Ollon. Op de slotdag is Villars-sur-Ollon enkel aankomstplaats, want de afsluitende klimtijdrit van 15,7 kilometer vertrekt in Aigle, waar het hoofdkwartier van de UCI is gevestigd. Voor de klassementsmannen is het dus strijden tot op de laatste dag.

Laatste nieuws uit Tour de Suisse 2024

Meer nieuws