Deze tien mannen op leeftijd fietsen nog altijd mee aan de top

Maarten Pottie
| 0 reacties
Deze tien mannen op leeftijd fietsen nog altijd mee aan de top
Foto: © photonews

Zoals beloofd geven we u ook een top tien van 'ouderen' die nog steeds mee rijden aan de top van het peloton. We presenteren ze van oud naar jong en ze zijn allemaal bij de vijftig oudste renners in de World Tour.

Wie de tien oudste renners waren, dat kunt u HIER nog eens herbekijken. Samuel Sanchez (BMC) stond tiende in die lijst, maar de winnaar van Olympisch goud in 2008 is de oudste renner die nog altijd aan de top rijdt. Dit jaar pakte hij een bijvoorbeeld rit in de Vuelta Ciclista al Pais Vasco, daarnaast eindigde hij zesde in de Waalse Pijl en vierde in Luik-Bastenaken-Luik.

De nummer twee in deze lijst, haalde nipt de lijst met oudste renners niet en zou andere jaren deze lijst met toppers op leeftijd ook niet halen. Maar Matthew Hayman (Orica GreenEDGE) heeft bewezen dat hij beter wordt met de jaren door dit jaar met de kassei van Parijs-Roubaix te gaan lopen, voor de neus van Tom Boonen. Die razend spannende laatste kilometer kunt u hier nog eens bekijken.

Spanje en Italië

De top drie wordt vervolledigd door de Spanjaard Joaquim Rodriguez (Katusha). Hij is ondertussen al 37, maar nog steeds een favoriet in de Ardennenklassiekers. Meestal doet hij het met ereplaatsen, maar op zijn palmares staan 44 overwinningen, waaronder de Waalse Pijl van 2012 en negen keer ritwinst in de Vuelta.

Twee Italianen maken de top vijf compleet. Michele Scarponi (Astana) en Manuel Quinziato (BMC) zijn allebei 36 lentes jong. Scarponi is momenteel de rechterhand van Vincenzo Nibali, maar won in 2011 zelf nog de Giro. Quinziato werd wereldkampioen in de ploegentijdrit met BMC, zowel in 2014 als 2015.

De nummer zes van deze lijst is momenteel een topfavoriet in de Giro. Alejandro Valverde (Movistar) heeft een waslijst aan overwinningen, hij werd al 78 keer eerste. Dit jaar won hij nog de Waalse Pijl en overheerste hij de Vuelta a Castilla y Leon. Er lijkt geen sleet te komen op de 36-jarige Spanjaard.

Aartsrivalen op leeftijd

Twee renners die het uithangbord zijn van hun generatie. Nummer acht is onze eigen Tom Boonen (Etixx - Quick Step), de 35-jarige heeft al 109 overwinningen verzameld en lijkt er nog een jaartje aan te breien. Zijn eeuwige rivaal Fabian Cancellara (Trek-Segafrodo) is ook 35. De Zwitser heeft wel al aangegeven te stoppen op het einde van dit seizoen. Zijn teller staat momenteel op 72 gouden plakken. Hieronder kunt u een carrièrecompilatie van onze nationale trots bekijken.

Dan blijven nummer zeven en negen over. De Australiër Simon Gerrans (Orica GreenEDGE) is 36, maar pakte dit jaar nog de eindoverwinning in de Tour Down Under. De negende plaats is voor de Canadees Ryder Hesjedal (Trek-Segafrodo), de Canadees is ongeveer twee maanden jonger dan Boonen en rijdt nog steeds dapper mee in grote rondes. Zijn hoogtepunt is de eindoverwinning in de Giro van 2012.

Eervolle vermeldingen

Nog een paar namen van de 50 oudste renners die nog altijd belletjes doen rinkelen zijn onder meer onze landgenoten Stijn Devolder en Johan Vansummeren. Ook renners als Bram Tankink, Michael Roger en Fränk Schleck staan in de lijst.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties