Het verhaal van Malori: 8 maanden geleden nog half verlamd, nu opnieuw op de fiets met 'een gezicht vol titanium'

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Het verhaal van Malori: 8 maanden geleden nog half verlamd, nu opnieuw op de fiets met 'een gezicht vol titanium'

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

22 januari 2016. Adriano Malori was met Team Movistar aan de slag in de Ronde van San Luis. Maar tijdens één van die etappes sloeg het noodlot toe en kwam de Italiaan zwaar ten val. Malori ziet echter weer licht aan het einde van de tunnel.

"Het enige dat ik me nog herinner van 22 januari was dat ik me erg sterk voelde en dat ik samen met Vincenzo (Nibali) wilde aanvallen", opent Malori bij zijn team. "Van mijn val herinner ik me niets meer. Fran (Ventoso) vertelde me dat ik tegen 65 kilometer per uur ten val kwam, met mijn gezicht tegen het wegdek."

En sindsdien heeft de Movistar-renner er een lange revalidatie opzitten. "Door het ongeluk waren mijn hersenen verschoven van hun normale positie. Door het ongeluk bestaat de helft van mijn gezicht uit titanium", grapt Malori. Half februari vloog de Italiaan naar Pamplona, waar hij zijn revalidatie zou verderzetten.

Geen verbinding meer

Maar daar kwam Malori voor een grotere verrassing te staan. Zijn rechterschouder stond niet meer in verbinding met zijn hersenen. "Ik vroeg aan de dokters wanneer ze mij zouden opereren, zodat ik mijn schouder terug kon bewegen. Ik dacht dat ik in de Tirreno-Adriatico opnieuw zou kunnen koersen."

Malori in de Tirreno van 2015

"Maar toen vertelde de dokter me dat een operatie niet nodig was omdat mijn schouder even niet meer in verbinding met de hersens had gestaan", aldus Malori. Eind februari werd hij als een half verlamde naar een neurochirurgisch ziekenhuis buiten Pamplona gebracht. "Daar hebben ze mij fantastisch behandeld."

"Ik kwam er binnen als een half verlamde en twee maanden later kon ik zelfstandig het ziekenhuis verlaten. Toen ik in mei naar een ziekenhuis in Italië werd overgebracht, dacht ik nog maar aan één ding: ooit opnieuw een professionele atleet worden. Nu heb ik nog wat last aan mijn hand, maar ik kan opnieuw fietsen."

"Anderen helpen"

En in september staat Malori in de Canadese koersen van Montréal en Quebec aan de start. "Als je bekijkt dat ik na mijn ongeluk van acht maanden geleden opnieuw kan koersen, dan is dit een mirakel. Ik voelde dat ik mijn verhaal aan de buitenwereld kwijt moest, om zo anderen te helpen. Ik ben geen dokter of een neuroloog, maar ik hoop dat dit mensen met hetzelfde probleem een beetje kan helpen", besluit Malori.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties