Wereldbeker Veldrijden 2021/2022

De Wereldbeker veldrijden 2021-2022 is de 29ste editie van het belangrijkste regelmatigheidscriterium in het veldrijden, georganiseerd door Flanders Classics onder auspiciën van de UCI. Door een hervorming van de Wereldbeker veldrijden is de kalender uitgebreid naar zestien Wereldbekercrossen. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle wedstrijden in de Wereldbeker veldrijden

6 van de 16 Wereldbekercrossen in België

De Wereldbeker veldrijden 2021-2022 begint met drie crossen in Amerika in oktober. Nadien vinden er ook nog zes Wereldbekermanches plaats in België, drie in Nederland, twee in Frankrijk, één in Tsjechië en één in Italië. De dames beloften rijden geen aparte wedstrijd, zij reden mee met de dames elite. Er is wel een apart Wereldbekerklassement voor de dames beloften. De heren beloften, heren junioren en dames junioren rijden vijf Wereldbekercrossen.

Bij de heren elite en dames elite zal er in de Wereldbeker veldrijden 2021-2022 op zoek gegaan worden naar een opvolger en opvolgster voor Wout van Aert en Lucinda Brand. Zij wonnen in het vorige seizoen de Wereldbeker veldrijden. 

Wereldbeker veldrijden puntentelling

In de Wereldbeker veldrijden houdt de puntentelling in dat de eerste 25 renners en rensters bij de elite in elke Wereldbekercross punten krijgen toegewezen. De eerste krijgt 40 punten, de tweede 35 punten, de derde 25 punten en de vierde 22 punten. Vanaf dan wordt per positie steeds een punt minder toegewezen. De leider en leidster in de Wereldbeker rijden in een speciale, witte leiderstrui.

Prijzengeld Wereldbeker veldrijden

De UCI en Flanders Classics zijn verantwoordelijk voor het prijzengeld in de Wereldbeker veldrijden voor het algemeen klassement.

Ook de lokale organisator van een Wereldbekercross draagt bij de UCI bij voor het prijzengeld. Indien de lokale organisator 35 000 euro betaalt, verwerft die 25% van de sponsorrechten. Betaalt de organisator 50 000 euro, dan verwerft die 50% van de sponsorrechten.

Het prijzengeld in de Wereldbeker veldrijden is voor mannen en vrouwen gelijkgesteld. De winnaar en winnares van een Wereldbekermanche krijgen 5000 euro aan prijzengeld. De eindwinnaar en eindwinnares van het Wereldbekerklassement ontvangen elk 30 000 euro. 

Bekijk en download de volledige kalender

Laatste nieuws uit Wereldbeker 2021/2022

Meer nieuws