Wereldbeker Veldrijden 2023/2024

De UCI organiseert al sinds 1993 elk jaar de Wereldbeker veldrijden, een regelmatigheidscriterium dat de veldrijder en veldrijdster met de meeste punten beloont. Recordhouder bij de mannen is Sven Nys met zeven eindzeges. Bij de vrouwen zijn Daphny van den Brand en Sanne Cant samen recordhoudster met elk drie eindzeges. Wielerkrant houdt u op de hoogte van elke wedstrijd in de Wereldbeker veldrijden. 

Manches Wereldbeker veldrijden

Er worden maximaal zestien Wereldbekermanches veldrijden gehouden in één seizoen. In het seizoen 2022-2023 staan er veertien Wereldbekermanches op de kalender, twee minder dan in het vorige seizoen. Er zijn ook slechts vier in plaats van zes manches in België, met het wegvallen van de Wereldbekercrossen in Koksijde en Namen. Nieuw op de kalender zijn dan weer de Wereldbekercrossen in het Spaanse Benidorm en in Beekse Bergen in Nederland. De eerste Wereldbekermanche staat op 9 oktober 2022 op het programma in het Amerikaanse Iowa, de laatste op 29 januari 2023 in het Franse Besançon.

Wereldbeker veldrijden puntentelling

In de Wereldbeker veldrijden houdt de puntentelling in dat de eerste 25 renners en rensters bij de elite in elke Wereldbekercross punten toegewezen krijgen. De eerste krijgt 40 punten, de tweede 35 punten, de derde 25 punten en de 4de 22 punten. Vanaf dan wordt per positie steeds een punt minder toegewezen. De leider en leidster in de Wereldbeker rijdt in een speciale, witte leiderstrui.

Prijzengeld Wereldbeker veldrijden

De UCI en Flanders Classics zijn verantwoordelijk voor het prijzengeld in de Wereldbeker veldrijden voor het algemeen klassement.

Ook de lokale organisator van een Wereldbekercross draagt bij de UCI bij voor het prijzengeld. Indien de lokale organisator 35 000 euro betaalt, verwerft die 25% van de sponsorrechten. Betaalt de organisator 50 000 euro, dan verwerft die 50% van de sponsorrechten.

Het prijzengeld in de Wereldbeker veldrijden is voor mannen en vrouwen gelijkgesteld. De winnaar en winnares van een Wereldbekermanche krijgen 5000 euro aan prijzengeld. De eindwinnaar en eindwinnares van het Wereldbekerklassement ontvangen elk 30 000 euro.

Kalender

Bekijk en download de volledige kalender

Laatste nieuws uit Wereldbeker 2023/2024

Meer nieuws