Wereldbeker Veldrijden 2023/2024

De UCI organiseert al sinds 1993 elk jaar de Wereldbeker veldrijden, het belangrijkste regelmatigheidscriterium dat de veldrijder en veldrijdster met de meeste punten beloont. In het seizoen 2023-2024 is de Wereldbeker toe aan zijn 31ste seizoen. Recordhouder bij de mannen is Sven Nys met zeven eindzeges. Bij de vrouwen zijn Daphny van den Brand en Sanne Cant samen recordhoudster met elk drie eindzeges. Wielerkrant houdt u op de hoogte van elke wedstrijd in de Wereldbeker veldrijden. 

Manches Wereldbeker veldrijden

Er worden maximaal zestien Wereldbekermanches veldrijden gehouden in één seizoen. In het seizoen 2023-2024 staan er veertien Wereldbekermanches op de kalender, evenveel als in het vorige seizoen. Er worden opnieuw zes manches gehouden in België, met onder meer cross in Maasmechelen als  nieuwigheid. De eerste Wereldbekermanche staat op 15 oktober 2023 op het programma in het Amerikaanse Waterloo. Er gaan dit jaar slechts één in plaats van twee Wereldbekermanches door in de VS. De laatste Wereldbekerwedstrijd is voor 28 januari 2024 in het Nederlandse Hoogerheide.

Wereldbeker veldrijden puntentelling

De stand in de Wereldbeker veldrijden wordt opgemaakt op basis van een bepaalde puntentelling die geldt voor alle wedstrijden. Die puntentelling houdt in dat de eerste 25 renners en rensters bij de elite in elke Wereldbekercross punten toegewezen krijgen. De eerste krijgt 40 punten, de tweede 35 punten, de derde 25 punten en de 4de 22 punten. Vanaf dan wordt per positie steeds een punt minder toegewezen. De leider en leidster in de Wereldbeker rijdt in een speciale, witte leiderstrui.

In de veertien elitewedstrijden rijden bij de dames ook de beloften mee. Voor deze leeftijdscategorie wordt een puntensysteem gehanteerd waarbij de best geplaatste belofte 21 punten krijgt, de tweede 18 punten, de derde 17 punten, de vierde 13 punten, de vijfde 12 punten, de zesde 9 punten, de zevende 7 punten, de achtste 6 punten, de negende 3 punten en de tiende 2 punten. De heren beloften rijden aparte wedstrijden, maar voor hen staan er wel slechts zes van die aparte Wereldbekermanches op het menu. 

Prijzengeld Wereldbeker veldrijden

De UCI en Flanders Classics zijn verantwoordelijk voor het prijzengeld in de Wereldbeker veldrijden voor het algemeen klassement.

Ook de lokale organisator van een Wereldbekercross draagt bij de UCI bij voor het prijzengeld. Indien de lokale organisator 35 000 euro betaalt, verwerft die 25% van de sponsorrechten. Betaalt de organisator 50 000 euro, dan verwerft die 50% van de sponsorrechten.

Het prijzengeld in de Wereldbeker veldrijden is voor mannen en vrouwen gelijkgesteld. De winnaar en winnares van een Wereldbekermanche krijgen 5000 euro aan prijzengeld. De eindwinnaar en eindwinnares van het Wereldbekerklassement ontvangen elk 30 000 euro.

Wanneer begint wereldbeker veldrijden 2023-2024?

De eerste Wereldbekermanche is voor 15 oktober 2023 in het Amerikaanse Waterloo.

Wanneer begint wereldbeker veldrijden 2023-2024?

De laatste Wereldbekermanche is voor 28 januari 2024 in het Nederlandse Hoogerheide.

Kalender

Bekijk en download de volledige kalender

Laatste nieuws uit Wereldbeker 2023/2024

Meer nieuws