Amstel Gold Race 2023

De Amstel Gold Race 2023 is de 57ste editie van deze Nederlandse klassieker in het wegwielrennen bij de mannen. Bij de vrouwen is het de 9de editie. De Amstel Gold Race zal in 2023 plaatsvinden op zondag 16 april en maakt deel uit van de WorldTour. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond de Amstel Gold Race 2023.

Favorieten Amstel Gold Race

Wanneer Wout van Aert en Mathieu van der Poel aan de start verschijnen, zijn dat de twee favorieten die met stip genoteerd zullen staan. Beiden zijn immers ex-winnaars van deze klassieker. Van Aert won de editie van 2021 door Tom Pidcock en Maximilian Schachmann te verslaan in een sprint met drie. Pidcock heeft het zeker ook in zich om deze wedstrijd te winnen en Schachmann rijdt in de Amstel wel vaker een goede uitslag. Deze twee mogen dus ook bij de kanshebbers gerekend worden.

Wie de laatste edities ook in de top tien reed, was Michael Matthews. De Australiër kan wel een helling over en kan aan het eind dan nog zijn sprintsnelheid uitspelen. Het is een koers die ook Michal Kwiatkowski goed ligt en in 2022 won de Pool zelfs na een verrassende editie waarin hij Cosnefroy klopte na een fotofinish. Tiesj Benoot eindigde vorig jaar op het podium en kan ook een belangrijke pion zijn voor Van Aert bij Jumbo-Visma.

Bij de vrouwen zijn het de Nederlandse kleppers Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Demi Vollering die in eerste instantie in aanmerking komen voor de overwinning. 

Deelnemers Amstel Gold Race

Alle deelnemers aan de Amstel Gold Race 2023 zijn nog niet bekend. De organisatie tracht uiteraard wel weer zo veel mogelijk toppers aan de start te krijgen. Mathieu van der Poel verdedigde bijvoorbeeld zijn titel niet in 2021, maar was in 2022 wel weer van de partij. Als alle grote namen present tekenen voor de volgende editie, belooft het in april 2023 een zinderende strijd te worden. De wildcards voor de ploegen zijn in elk geval wel al uitgedeeld. 

Bij de mannen zullen naast de achttien ploegen uit de WorldTour ook ProTeams Israel-Premier Tech, Lotto-Dstny, TotalEnergies, Q36.5, Flanders-Baloise, Tudor en Uno-X aan de start verschijnen. Bij de vrouwen doen naast de teams uit de Women's WorldTour ook Team Coop-Hitec, Parkhotel Valkenburg, Lotto DSTNY Ladies, Lifeplus Wahoo, Cofidis, GT Krush, Rebellease, Ceratizit-WNT, AG Insurance-Soudal Quick-Step en Duolar-Chevalmeire mee.

Parcours Amstel Gold Race

Van aan de start in Maastricht begint voor de heren de opdracht om 253,6 kilometer af te leggen, met onderweg 33 hellingen. De Cauberg en Bemelerberg zal twee keer worden aangedaan. Drie keer passeren de renners in Berg en Terblijt, waar finaal ook de aankomst van de wedstrijd ligt. De tweede keer Bemelerberg, een klim van 1 kilometer aan 4,4%, is de laatste hindernis. Ongeveer een kwartier na het bereiken van de top komt de winnaar als eerste over de streep. 

Bij de vrouwen is het parcours langer en zwaarder dan de voorgaande jaren. Dat komt omdat ze deze keer 3 extra hellingen voor de wielen krijgen, wat het totaal op 21 brengt. Het aantal hoogtemeters stijgt naar 1700 meter. De finalelust met gekende beklimmingen als de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg wordt vier in plaats van drie keer gereden. Zo komen de rensters aan een totale afstand van 156 kilometer. 

Laatste nieuws uit Amstel Gold Race 2023

Meer nieuws
 Uitslag
1. Tadej Pogacar 6:02:02
2. Ben Healy +0:38
3. Thomas Pidcock +2:14
4. Andreas Lorentz Kron +2:14
5. Alexey Lutsenko +2:14
6. Andrea Bagioli +3:14
7. Maxim Van Gils +3:14
8. Mattias Jensen +3:14
9. Alexander Kamp Egested +3:14
10. Axel Zingle +3:14