Amstel Gold Race 2024

Amstel Gold Race 2024 is de 58e editie bij de mannen en 10e editie bij de vrouwen van deze wielerwedstrijd. De Amstel Gold Race behoort tot de WorldTour, als één van de klassiekers op de wielerkalender. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de Amstel Gold Race.

Er zal dit jaar gezocht worden naar een opvolger en opvolgster voor Tadej Pogacar en Demi Vollering, die de Amstel in 2023 allebei op hun palmares wisten te zetten. Pogacar soleerde naar de aankomst met een geruststellende bonus, terwijl Vollering een groepje van iets meer dan een tiental rensters kon afhouden. Er ontstond wel heel wat commotie na de mannenwedstrijd, omdat de wagen van koersdirecteur Leo Van Vliet in de laatste tien kilometers honderden meters lang vlak voor Pogacar reed. De Sloveen kon waarschijnlijk profiteren van het zog van de wagen, al had hij wellicht ook zonder dit voorval gewonnen. De heisa heeft er wel toe geleid dat Van Vliet het stokje heeft doorgeven aan Flanders Classics. De Amstel Gold Race zal in 2024 verreden worden op zondag 14 april. 

Parcours Amstel Gold Race 2024

Ook de nieuwe organisator kiest wel voor de kenmerken die de Amstel Gold Race zo eigen maken, met om te beginnen een start in Maastricht op de Markt. Met vervolgens een lus richting Sittard en Geleen, waarna er teruggekeerd wordt naar het Heuvelland. Aan het Drielandspunt in Vaals begint de echte finale, inclusief de bekende beklimmingen zoals de Eyserbosweg, de Keutenberg en de mytische Cauberg. De finish ligt opnieuw in Berg en Terblijt, zo'n 1,8 kilometer na de top van de Valkenburgse Cauberg. Dit is ook exact waar het WK wielrennen van 2012 eindigde. De totale afstand bedraagt voor de mannen 253,6 kilometer. De vrouwen rijden hun koers op dezelfde dag en leggen 153 kilometer af.

Deelnemers Amstel Gold Race 2024

Er komt sowieso een nieuwe winnaar op de erelijst van de Amstel Gold Race, want Tadej Pogacar zal er deze keer niet bij zijn. Zijn weg naar het rondewerk loopt dit jaar niet langs Nederland. Met Wout van Aert ontbreekt er een andere ex-winnaar in de Amstel Gold Race 2024. De enige Nederlandse klassieker stond aanvankelijk al niet op zijn programma. Sowieso zou deelnemen niet kunnen vanwege zijn valpartij in Dwars door Vlaanderen. Een deelname van Tom Pidcock is wel voorzien voor de Amstel Gold Race 2024, al is ook de Brit recent gevallen. Dit multitalent ging tegen de grond in de verkenning van de tijdrit van de Ronde van het Baskeland. Gelukkig geraakte hij snel hersteld. Wie ook zeker present tekent, is Mathieu van der Poel, die de Amstel op zo'n memorabele wijze won in 2019.

Favorieten Amstel Gold Race 2024

De Amstel Gold Race is altijd een moeilijk te voorspellen koers, want het is de eerste Ardennenklassieker en er komen dus andere type renners in aanmerking dan in de vorige klassiekers. Al kunnen diegenen die de Vlaamse hellingen het best verteren in dit werk ook nog wel uit de voeten. Een fitte Pidcock hoort zeker bij de favorieten. Een Ben Healy zou ook in die categorie geplaatst kunnen worden, als hij even goed op dreef geraakt als in 2023. De man waar vele ogen op gericht zullen zijn, is natuurlijk Mathieu van der Poel. De Amstel zou zeker niet de eerste klassieker uit 2024 zijn die hij binnenhaalt. Kwiatkowski moet ook op zijn 33ste nog niet afgeschreven worden en voorts is dit ook een koers voor mannen als Schachmann of Skjelmose. Uit Belgische hoek bereikt Tiesj Benoot misschien nu pas zijn beste vorm van het voorjaar en zal Lotto Dstny hopen op een sterk resultaat van Maxim Van Gils.

Bij de vrouwen is Lotte Kopecky zeker één van de favorieten na haar tweede plaats in de Amstel Gold Race van vorig jaar. Al is het feit dat titelverdedigster Vollering haar teamgenote is een factor om rekening mee te houden.

Laatste nieuws uit Amstel Gold Race 2024

Meer nieuws