E3 Saxo Bank Classic 2024

De E3 Saxo Classic is één van de grote wielerklassiekers op de weg. Het vindt traditioneel in de maand maart plaats en de wedstrijd valt altijd in één weekend samen met Gent-Wevelgem. Zo is de E3 Saxo Classic op vrijdag, terwijl Gent-Wevelgem op zondag wordt afgewerkt. Vroeger had de E3 Saxo Classic een andere naam met de "E3 Harelbeke" en het is een lastige koers van zo'n 200 kilometer en er staan heel wat hellingen op het programma, waardoor het ook wel de "mini Ronde van Vlaanderen" wordt genoemd. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond  de E3 Saxo Classic.

Geschiedenis

De E3 Saxo Classic werd voor het eerst gereden in 1958. De renners starten daarbij in Harelbeke en komen ook in dezelfde stad aan. De Vlaamse klassieker is meestal de start van de Vlaamse openingsweek, want zondag volgt dan Gent-Wevelgem terwijl het in de week daarna Dwars door Vlaanderen is op woensdag en dan de Ronde van Vlaanderen als Vlaamse afsluiter op zondag. De E3 Saxo Classic wordt al sinds het begin georganiseerd door vzw Hand in Hand. 

Tom Boonen recordhouder

Als we naar de recordhouders kijken, zien we dat één landgenoot helemaal alleen aan de leiding staat met de meeste overwinningen. Zo kon Tom Boonen de E3 Saxo Classic maar liefst vijf keer winnen in zijn carrière. Op de tweede plaats vinden we met Rik van Looy nog een landgenoot terug met vier overwinningen. Op plaats drie zijn dan weer de Zwitser Fabian Cancellara en de Nederlander Jan Raas met drie overwinningen terug te vinden.

Op zoek naar opvolger voor Van Aert

De E3 Saxo Classic 2024 is de 66e editie van deze wedstrijd. Er zal op zoek gegaan worden voor een opvolger voor Wout van Aert, die het vorig jaar haalde in een sprint met drie na een prestigestrijd tegen andere grootheden als Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar

De E3 betekent het begin van de laatste aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. Wout van Aert is dus ook deze keer weer van de partij in Harelbeke, samen met zijn sterke ploeg. Mathieu van der Poel belooft opnieuw zijn voornaamste rivaal te worden. Bij afwezigheid van Pogacar mag Tim Wellens proberen UAE zo goed mogelijk te verdedigen en zal Lotto Dstny trachten om Arnaud De Lie zo ver mogelijk te brengen. Mads Pedersen, Stefan Kung, Oier Lazkano, Matej Mohoric en Kasper Asgreen zullen zich ook ongetwijfeld willen laten zien, als ze ook in de Ronde of Parijs-Roubaix ambities willen koesteren.

Laatste nieuws uit E3 Saxo Bank Classic 2024

Meer nieuws