Gent - Wevelgem 2023

Gent-Wevelgem 2023 is de 85ste editie van deze Vlaamse wielerklassieker. De wedstrijd valt in het midden van het klassieke voorjaar en zal in 2023 op zondag 26 maart verreden worden. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond Gent-Wevelgem 2023.

Terugblik op 2022

Vorig jaar werd het een historische editie, want het zou de eerste keer worden dat een Afrikaanse renner een wielerklassieker wint. In 2022 slaagde een kopgroep met Biniam Girmay, Christophe Laporte, Jasper Stuyven en Dries Van Gestel er net in om voorop te blijven. Girmay schreef geschiedenis: de Eritreeër klopte zijn medevluchters in de sprint. Voor hem was het de kers op de taart van een reeds sterk voorjaar, dat zijn definitieve doorbraak betekende bij de profs.

Ook de vrouwen reden hun Gent-Wevelgem. Bij de dames was het de elfde editie en die draaide uit op een massasprint. Die werd gewonnen door de Italiaanse Elisa Balsamo, die in de slotmeters Lotte Kopecky passeerde en niet meer achterom keek. Kopecky belandde zelfs nog net naast het podium. Vos en Confalonieri werden tweede en derde.

Favorieten Gent-Wevelgem 2023

De deelnemerslijst voor de mannenkoers van Gent-Wevelgem 2023 is nog niet bekend, maar de grote namen zullen meer dan waarschijnlijk wel aan de start verschijnen. Zo zal het onder meer uitkijken zijn naar Wout van Aert. Hij kan de klassieker voor een tweede keer winnen. Dan moet hij mogelijk wel voorbij eeuwige rivaal Mathieu van der Poel, met wie hij in het wegseizoen nog een eitje te pellen heeft nadat hij hem net niet kon kloppen op het WK veldrijden.

Christophe Laporte heeft ook al bewezen deze koers aan te kunnen en kan Jumbo-Visma ook aan een triomf helpen. Daarnaast zal Biniam Girmay zijn zege van vorig jaar zo goed mogelijk willen verdedigen. Het is ook de vraag of Peter Sagan in zijn laatste wegseizoen nog iets in petto heeft. Als hij wint, zou hij alleen recordhouder worden met vier overwinningen. Andere ex-winnaars als Mads Pedersen en Alexander Kristoff zullen mogelijk ook gebrand zijn om nog een zege aan hun palmares toe te voegen.

Gent-Wevelgem 2023 parcours

De wielerklassieker draagt nog altijd de naam Gent-Wevelgem, maar de start ligt al lang niet meer in Gent. Naar alle waarschijnlijkheid komt de start opnieuw in Ieper te liggen. Van daaruit vertrekken de renners dan op een parcours van ongeveer 250 kilometer. Dat brengt het wielerpeloton onder meer langs de Kemmelberg, een helling van 700 meter met een stijgingspercentage van gemiddeld 10 procent. In de laatste honderd meter lopen die percentages op tot 21% en nadien volgt nog een verraderlijke afdaling.

De Kemmelberg is de voornaamste en bekendste uitdaging in deze eendagskoers, vooraleer de renners echt koers zetten richting Wevelgem om daar aan de aankomst te strijden voor de overwinning. Hoe zwaar het parcours uitvalt, wordt vaak bepaald door de weersomstandigheden. Het kan een kans zijn voor de sprinters, maar evengoed worden er waaiers getrokken en komen de sterkere renners automatisch naar voren. 

Laatste nieuws uit Gent - Wevelgem 2023

Meer nieuws
 Uitslag
1. Christophe Laporte 5:49:39
2. Wout Van Aert +0:00
3. Sep Vanmarcke +1:56
4. Frederik Frison +1:56
5. Mads Pedersen +1:56
6. Mikkel Bjerg +1:56
7. Alexis Renard +2:04
8. Olav Kooij +2:04
9. Danny Van Poppel +2:04
10. Daniel McLay +2:04