Gent - Wevelgem 2024

Gent-Wevelgem is één van de grote klassiekers in ons eigen land. Het is voor veel klassieke renners de ideale voorbereiding op enkele wielermonumenten zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het parcours van Gent-Wevelgem is vrij lang, waarbij heel wat kasseien overwonnen moeten worden. In tegenstelling tot die monumenten, eindigt het bij Gent-Wevelgem iets vaker op een sprint tussen een hele groep renners. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond Gent-Wevelgem.

Geschiedenis

Gent-Wevelgem werd voor het eerst gereden in 1934. Toch is de koers pas vanaf 1945 een wedstrijd voor de profs. Eerst was het namelijk een koers voor junioren en 1936 tot en met 1939 werd het een koers voor onafhankelijken. Het waren in die eerste jaren dan ook vooral Belgische deelnemers en winnaars in Gent-Wevelgem. Zo was de allereerste winnaar Gustave Van Belle. Hij haalde het voor Maurice Vandenberghe en Jerome Dufromont.

Ook vrouwen doen sinds enkele jaren mee aan Gent-Wevelgem. Zo is er sinds 2012 een editie voor de vrouwelijke rensters. In 2021 werd de wedstrijd bijvoorbeeld nog gewonnen door Marianne Vos. De Nederlandse renster haalde het voor onze landgenote Lotte Kopecky en de Duitse Lisa Brennauer. De allereerste winnares bij de vrouwen in Gent-Wevelgem in 2012 was dan weer de Britse renster Elisabeth Armitstead. 

Antoine Demoitié

Gent-Wevelgem moet vooral voor mooie herinneringen zorgen, maar toch is dit niet altijd het geval. Zo kende de Vlaamse klassieker in 2016 zelfs een dodelijke afloop. Onze landgenoot Antoine Demoitié kwam ten val na een aanrijding met een motor en Demoitié overleefde deze val niet. Demoitié was op dat moment aan de slag voor Belgische ploeg Wanty-Group Gobert. Het is ongetwijfeld één van de zwartste dag in de geschiedenis van Gent-Wevelgem. 

Recordhouders

Gent-Wevelgem heeft verschillende recordhouders. Zo konden Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini, Tom Boonen en Peter Sagan deze wedstrijd al drie keer winnen.

In 2021 ging de overwinning nog naar een Belg, want Wout van Aert kon toen voor de allereerste keer in zijn carrière Gent-Wevelgem winnen. De renner van Jumbo-Visma haalde het voor twee Italianen: Giacomo Nizzolo en Matteo Trentin. Twee jaar later had Van Aert nog eens kunnen winnen, maar gunde hij ploegmaat Christophe Laporte de zege. Een gebaar dat in Vlaanderen veel ophef veroorzaakte.

Opvolger gezocht voor Laporte na cadeau Van Aert

Gent-Wevelgem 2024 is de 86e editie van deze klassieker bij de mannen en gaat door op zondag 24 maart. Er zal dus op zoek gegaan worden naar een opvolger voor de Fransman Christophe Laporte, na zijn veelbesproken overwinning van vorig jaar.

Zowel Van Aert als Laporte tekenen opnieuw present bij Visma-Lease a Bike en zijn ook dit jaar twee fameuze kanshebbers. Dan moeten ze er wel in slagen om niemand minder dan Mathieu van der Poel te verslaan, terwijl Alpecin-Deceuninck ook nog Jasper Philipsen achter de hand neemt voor de sprint. Gent-Wevelgem zal ook een koers zijn die Lotto Dstny-sprinter Arnaud De Lie heeft aangeduid. Bij Lidl-Trek leggen ze hun eieren dan weer in het mandje van Jasper Stuyven en Mads Pedersen. Al kan ook Jonathan Milan er nog eventueel voor sprinten. Pascal Ackermann en Dylan Groenewegen zijn nog twee andere rappe mannen. Matej Mohoric en Anthony Turgis zijn ook renners die voor dit type wedstrijden zeker niet afgeschreven mogen worden. 

Laatste nieuws uit Gent - Wevelgem 2024

Meer nieuws