Omloop Het Nieuwsblad 2024

Voeg tekst toe: Omloop Het Nieuwsblad 2024

De Omloop Het Nieuwsblad, oftewel 'de Omloop' zoals de wedstrijd gekend is in de volksmond, is traditioneel de opener van het wegseizoen in België en in Noord-Europa. Vanuit internationale hoek wordt ook al eens in het Engels verwezen naar de wedstrijd als 'Het Nieuwsblad'. Sinds 2006 is er ook een Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen, sinds 2010 rijden de vrouwen hun koers op dezelfde dag als de mannen. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond de Omloop Het Nieuwsblad.

Van Omloop Het Volk naar Omloop Het Nieuwsblad

Deze eendagskoers kreeg vroeger ook andere namen. De eerste editie ging in 1945 door onder de naam Omloop van Vlaanderen. Twee jaar later werd de koers omgedoopt tot de Omloop Het Volk, omdat de wielerwedstrijd door de Vlaamse krant Het Volk georganiseerd werd. In 2008 werd Het Volk overgenomen door Het Nieuwsblad en sindsdien is Omloop Het Nieuwsblad dus de naam van de eerste wegwedstrijd uit het Vlaamse wielerseizoen.

Parcours Omloop Het Nieuwsblad

Het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad heeft doorheen de jaren uiteraard veranderingen ondergaan. Aanvankelijk lag de start en finish in Gent. Na een kort intermezzo met aankomst in Lokeren lag de eindstreep vanaf 2008 opnieuw in Gent, tot in 2018 de finale van de Ronde van Vlaanderen gekopieerd werd en er gefinisht werd in Meerbeke. Sinds 2019 ligt de aankomst in Ninove, Gent is wel nog altijd de startplaats. Sinds 'de jaren 50 worden in de Omloop de Vlaamse Ardennen aangedaan. Bekende hellingen zoals de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg, Kwaremont, Tiegemberg, Parikeberg en Lange Munte komen dus aan bod.

Jean Bogaerts was in 1945 de eerste winnaar van de Omloop. Er zijn drie recordhouders die deze semi-klassieker elk drie keer gewonnen hebben: Ernest Sterckx, Joseph Bruyère en Peter Van Petegem. Ex-winnaars van recente edities zijn renners als Zdeněk Štybar, Jasper Stuyven en Davide Ballerini. Sinds 2017 maakt de Omloop Het Nieuwsblad deel uit van de WorldTour bij de mannen. Bij de vrouwen wonnen Suzanne de Goede, Emma Johansson en Anna van der Breggen de Omloop elk twee keer.

Laatste nieuws uit Omloop Het Nieuwsblad 2024

Meer nieuws