Paris - Roubaix 2023

Parijs-Roubaix 2023 is de 120ste editie bij de mannen en de 3de editie bij de vrouwen van de wielerwedstrijd in kwestie. Wielerkrant houdt u op de hoogte over alles rond de volgende editie van Parijs-Roubaix.

Parijs-Roubaix gaat in 2023 door op zondag 9 april, een week na de Ronde van Vlaanderen (mannenwedstrijd). Ook in 2023 hoort Parijs-Roubaix bij de vijf wielermonumenten en is het dus ook één van de wedstrijden uit de WorldTour. Doorgaans is Parijs-Roubaix een eendagskoers van iets meer dan 250 kilometer, met start in Compiègne en aankomst op de piste in Roubaix. Daar moeten de renners en rensters nog één volledig rondje op de wielerbaan rijden, vooraleer ze de aankomst echt bereiken.

Het deelnemersveld in Parijs-Roubaix bestaat telkens uit alle ploegen uit de WorldTour, aangevuld met nog een aantal ploegen die een wilcard krijgen. Bij de vrouwen kunnen dat ook continentale teams zijn. In de loop der jaren heeft deze wedstrijd ook de bijnaam 'de Helleklassieker' meegekregen. Er wordt ook wel eens gezegd dat de renners 'door de Hel van het Noorden' moeten om Parijs-Roubaix tot een goed einde te brengen. De opeenvolging van kasseistroken kan letterlijk al eens veel stof doen opwaaien en dat kan leiden tot chaotische toestanden, met lekke banden of valpartijen. Wie dat kan vermijden, geeft zichzelf al een veel betere kans op winst. 

Terugblik op 2022

De titelverdedigers zijn Dylan van Baarle bij de mannen en Elisa Longo Borghini bij de vrouwen. Zij wonnen Parijs-Roubaix in 2022.

Van Baarle demonstreerde bij de mannenwedstrijd zijn vermogen om op het juiste moment te anticiperen en te vertrekken uit de groep der favorieten. Na de Ronde van Vlaanderen te missen, was het de vraag hoe sterk Wout van Aert was. Van Aert was goed, maar net niet goed genoeg. Hij bleek wel een betere dag te kennen dan Mathieu van der Poel, die enigszins vermoeid was na al een geslaagd voorjaar. Yves Lampaert was één van de kandidaten om ook op het podium te eindigen, tot een toeschouwer hem spectaculair ten val kwam.

Van Baarle werd door niemand meer teruggegrepen. Met een comfortabele voorsprong van 1'47" vierde de Nederlander van Ineos de grootste zege uit zijn carrière. Van Aert, Küng, vroege vluchter Devriendt en Mohorič spurtten voor de dichtste ereplaatsen en maakten de top vijf compleet.

Bij de vrouwen ontbrak titelverdedigster Lizzie Deignan wegens zwangerschapsverlof. Marianne Vos, die het jaar voordien tweede was, zou dan topfavoriete zijn. Zij moest in extremis ook afzeggen wegens een positieve coronatest. Een mooie kans dus voor andere grote namen en Elisa Longo Borghini greep die met beide handen. Op de piste had ze een voorsprong van 23" op een groep met zes achtervolgsters. Lotte Kopecky won in dat groepje de spurt voor de tweede plaats. Ook Lucinda Brand mocht mee op het podium. 

Favorieten Parijs-Roubaix 2023

De favorieten voor Parijs-Roubaix 2023 zullen grotendeels dezelfden zijn als vorig jaar. Wout van Aert en Mathieu van der Poel hebben er opnieuw een groot doel van gemaakt. Naast Van Aert heeft Jumbo-Visma ook Van Baarle achter de hand, nadat die de overstap maakte van bij Ineos. Voor Yves Lampaert blijft dit ook de koers van zijn dromen. Voorts is Jasper Stuyven meestal goed in Parijs-Roubaix en Matej Mohorič is een andere ex-winnaar van Milaan-Sanremo om rekening mee te houden. Lotte Kopecky heeft in het vrouwenwielrennen Parijs-Roubaix met rood aangekruist, maar zij zal ook lang niet de enige zijn die dat gedaan heeft. 

Parijs-Roubaix tijdschema

Net zoals alle andere wielerwedstrijden heeft Parijs-Roubaix een tijdschema voorzien, waarop staat aangegeven op welk moment de renners en rensters op welke plaats zouden moeten passeren. Het volledige tijdsschema is nog niet gekend. Wielerfans die de start en/of aankomst willen meemaken, hebben echter wel al enige houvast. De publiciteitskaravaan vertrekt rond 9u15. Van 9u40 tot 10u50 komen de renners dan het inschrijvingsblad ondertekenen. Om 11u zou de start gegeven moeten worden. De aankomst op de Vélodrome André Pétrieux in Roubaix is voorzien tussen 17u en 17u40.

Wanneer is Parijs-Roubaix?

Parijs-Roubaix voor vrouwen gaat door op zaterdag 8 april 2023. De mannen rijden Parijs-Roubaix een dag later, op zondag 9 april 2023.

Laatste nieuws uit Paris - Roubaix 2023

Meer nieuws
 Uitslag