Paris - Roubaix 2024

Parijs-Roubaix 2024 is de 121ste editie van deze wielerklassieker bij de mannen. Parijs-Roubaix behoort ook tot de WorldTour, aangezien het één van de vijf grote Monumenten is. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond Parijs-Roubaix.

De zogenaamde 'Helleklassieker' zal dit jaar verreden worden op zondag 7 april. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Mathieu van der Poel, die in 2023 na een lekke band voor Wout van Aert naar de overwinning soleerde en zo zijn landgenoot Dylan van Baarle dan weer opvolgde op de erelijst. Net zoals vorig jaar ligt de start in Compiègne en de aankomst zoals de traditie het wil op de piste in Roubaix. De totaal af te leggen afstand bedraagt 260 kilometer.

Kasseistroken met vijf sterren

Deze vlakke tocht door de Hel van het Noorden komt doorgaans toch neer op een zware koers met tal van gebeurtenissen. Dit omdat het allemaal draait om de kasseistroken, waar pech kan toeslaan en demarrages geplaatst kunnen worden door de kasseispecialisten. In Parijs-Roubaix 2024 komen in totaal maar liefst 29 kasseistroken aan bod en elke sector krijgt ook een bepaald aantal sterren, om de moeilijkheid van die sector aan te geven. De sectoren met vijf sterren, de moeilijkste dus, zijn Arenberg, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre. Op deze stroken ontploft de koers meestal helemaal.

Geen Van Aert in Parijs-Roubaix 2024

Verschillende grote namen hebben van Parijs-Roubaix opnieuw een hoofddoel gemaakt en zullen zich weer onder de deelnemers begeven. Al zijn er zeker enkele renners die ook dolgraag hadden meegedaan en er toch niet zullen bij zijn. Met op kop uiteraard Wout van Aert, die nog altijd jaagt op de voorjaarsklassieker die hem misschien wel het meest op het lijf is geschreven. Vorig jaar was dus een grote kans voor hem en nu gaat er weer een jaar voorbij zonder dat hij zijn eer kan verdedigen. Een zware valpartij in Dwars door Vlaanderen trok meteen een streep door zijn hele voorjaar. Door verschillende breuken was deelname aan de Ronde van Vlaanderen meteen uitgesloten en hetzelfde geldt voor Parijs-Roubaix 2024.

Van Aert is bij zijn ploeg zeker niet het enige probleemgeval, want Christophe Laporte en ex-winnaar Dylan van Baarle hebben tijdens het voorjaar al veel last gehad van ziekte. Het is nog maar de vraag of zij wel fit geraken voor Parijs-Roubaix 2024. Daarnaast lijkt Jan Tratnik met een transfer in zijn hoofd te zitten. Dat zijn dus ook allemaal vraagtekens. Jasper Stuyven is nog zo'n renner die bij diezelfde valpartij als Van Aert betrokken was en meteen de rest van het voorjaar moest vergeten. Een bittere pil voor de Leuvenaar die op zijn 31ste in de vorm van zijn leven zat. Andere slachtoffers van die crash als Biniam Girmay en Mads Pedersen waren er minder erg aan toe, maar het moet nog maar blijken of zij de weg richting Roubaix kunnen inzetten.

Van der Poel favoriet in Parijs-Roubaix 2024

Wie zijn dan wel de favorieten om de kassei in de lucht te steken? Met stip op 1: Mathieu van der Poel. De wereldkampioen heeft zelf laten zien prima in orde te zijn met winst in de E3 Saxo Classic en een tweede plek in Gent-Wevelgem. Aangezien zijn grootste concurrenten ofwel helemaal weggevallen zijn of gehavend zijn, ligt de weg naar een tweede overwinning op rij open. Al komt succes op weg naar Roubaix nooit helemaal op een dienblaadje. Bovendien is het nog de vraag welke kaart ze bij Alpecin-Deceuninck juist zullen trekken, want ook Jasper Philipsen heeft zijn zinnen op Roubaix gezet na zijn tweede plaats van vorig jaar. Visma-Lease a Bike kan nog weinig anders dan vol voor Matteo Jorgenson gaan. Bij Lidl-Trek duimen ze de vingers voor een scenario waarbij Pedersen toch in staat is om mee te doen voor de prijzen. Ook een Mohoric heeft Parijs-Roubaix aangestipt en bij Soudal Quick-Step hopen ze op nog eens een superdag voor Yves Lampaert.

Laatste nieuws uit Paris - Roubaix 2024

Meer nieuws