Tirreno - Adriatico 2024

Tirreno-Adriatico, één van de belangrijkste rittenkoersen uit het wielrennen, bestaat sinds 1966 en maakt sinds 2011 deel uit van de WorldTour. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in Tirreno-Adriatico.

De Tirreno, zoals de koers in de volksmond genoemd wordt, vindt doorgaans plaats in maart en doorkruist Midden-Italië. Het heeft nog een andere bijnaam: de Koers van de twee zeeën. De organisator is RCS Sport, dat ook instaat voor de organisatie van de Giro. Op de erelijst van Tirreno-Adriatico is Roger De Vlaeminck de fiere recordhouder, met maar liefst zes eindzeges achter zijn naam.

Opvolger voor Roglic gezocht

Tirreno-Adriatico 2024 wordt de 59ste editie van deze wedstrijd en gaat door van 4 tot en met 10 maart. In totaal zullen 25 ploegen deelnemen: 18 WorldTour-teams en 7 ProTeams. Er zal gezocht worden naar een opvolger voor Primoz Roglic, die vorig jaar de beste was.

Vingegaard topfavoriet in Tirreno-Adriatico

Dit jaar krijgen we sowieso een andere eindwinnaar, want Primoz Roglic opteert in 2024 voor Parijs-Nice. Hetzelfde geldt voor Remco Evenepoel, al zou de organisatie van de Tirreno hem ongetwijfeld ook graag eens aan de start krijgen. Wie behoort dan wel tot de favorieten? Jonas Vingegaard staat als tweevoudig Tourwinnaar met stip op 1. Andere winnaars van grote ronden op de startlijst zijn Hindley, Simon Yates en Carapaz. Team UAE moet proberen met het duo Ayuso-Adam Yates weerstand te bieden. Tom Pidcock is de grote hoop bij Ineos. Ook is het uitkijken of Enric Mas niet eens een grote vis kan binnenhalen.

Parcours Tirreno-Adriatico

Een vlakke tijdrit rond Lido di Camaiore brengt de Tirreno op gang. De golvende en heuvelachtige etappe van Camaiore naar Follonica is de eerste rit in lijn. Op dag 3 gaat het naar Volterra naar Gualdo Tadino en passseren we Siena, de aankomstplaats van de Strade Bianche. Opnieuw heuvelachtig terrein dus. Van Arrone gaat het dan weer naar het circuit rond Giulianova. De vijfde rit vertrekt in Torricella Sicura en kent een lastige klim in de finale op weg naar Valle Castellana. Dan komt de zwaarste rit eraan, met vertrek in Sassoferrato en aankomst bergop in Cagli op de Monte Petrano. Daarna volgt enkel nog de slotrit, met een vlak laatste deel, van en naar San Benedetto del Tronto. In totaal worden 115 kilometer verreden. 

Laatste nieuws uit Tirreno - Adriatico 2024

Meer nieuws