Tour de Romandie 2024

De Ronde van Romandië is een rittenkoers doorheen het Franstalige gedeelte van Zwitserland. Deze wedstrijd is opgericht in 1947 en gaat sindsdien jaarlijks door, met coronajaar 2020 als uitzondering. Het wordt bekeken als een voorbereidingskoers op de Giro. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de Ronde van Romandië

De Ronde van Romandië krijgt telkens in april of mei een plek op de wielerkalender. Meestal vindt die plaats kort voor de Ronde van Italië. Aangezien er heel wat beklimmingen en doorgaans ook een korte en lange tijdrit op het programma staan, kunnen de mannen met klassementsambities voor de Giro zich hier al eens testen. Sinds 2011 maakt de Ronde van Romandië deel uit van de WorldTour. De Ier Stephen Roche is met drie eindzeges de recordhouder.

Weinig Belgisch succes

Dat maakt ergens al duidelijk dat het lang geen evidentie is om de Ronde van Romandië op je naam te schrijven en ook in België kunnen ze daar van meespreken. In de geschiedenis wonnen slechts zes Belgen deze wedstrijd. Eddy Merckx (1968), Johan De Muynck (1976) en Claude Criquelion (1986) waren de laatsten. Na de zege van Criquelion in '86 volgde dus een lange Belgische droogte. Eén keer moest een naam op de erelijst nadien nog veranderd worden. Valverde speelde in 2010 zijn zege kwijt door een dopingschorsing, de Sloveen Spilak kwam zo op de erelijst te staan.

De Ronde van Romandië 2024 gaat door van dinsdag 23 april tot en met zondag 28 april. Het wordt de 77e editie van deze rittenkoers. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Adam Yates, die vorig jaar de beste klassementsrenner was. Er worden uiteraard heel wat klassementen opgemaakt. Wie aan het einde van de Ronde van Romandië bovenaan staat in het eindklassement, is de eindwinnaar en gaat met de gele trui naar huis. De groene trui is voor de winnaar van het puntenklassement, de roze trui voor de winnaar van het bergklassement en de witte trui voor de beste jongere. Daarnaast is er nog het ploegenklassement en de prijs van de strijdlust (na elke rit) en de superstrijdlust (aan het einde van de week). Het Belgische Soudal Quick-Step won in 2023 het ploegenklassement. 

Parcours Ronde van Romandië 2024

Dat de Ronde van Romandië 2024 begint met een paar tijdritkilometers mag u letterlijk nemen. De proloog in Payerne omvat 2,28 kilometer. Voor grote verschillen hoeft op dag 1 dus niet gevreesd te worden, al staat nog altijd de eerste gele trui op het spel. De eerste rit in lijn vertrekt in Château-d'Oex en er zal vervolgens naar Fribourg gereden worden. Nog niet het allerzwaarste werk, maar het is toch meteen 165,7 kilometer constant op en af. Met onderweg vijf beklimmingen van derde categorie op het parcours. De zwaarste klim, die van tweede categorie, moet al in het wedstrijdbegin beklommen worden. De tweede etappe brengt het peloton dan in 171 kilometer van Fribourg naar Salvan/Les Marécottes, over twee beklimmingen van tweede categorie. Op die tweede, Les Marécottes, zal op de top gefinisht worden. Tijd dan weer voor het werk tegen de klok, met een tijdrit van 15,51 kilometer in en rond Oron op een vrij golvend terrein. Er ligt een tussenpunt na 7,92 kilometer. Nadien volgt dan een bergrit van 151,7 kilometer, met vertrek in Saillon en aankomst op de top in Leysin. Hier moeten de berggeiten het verschil maken. De slotrit van en naar Vernier is ook nog wel geaccidenteerd en het is de vraag of sprinters of aanvallers het laatste woord hebben aan de meet na 150,8 kilometer.

Deelnemers Ronde van Romandië 2024

Veel aandacht dus in Romandië voor de klimmers die in staat zijn om een goed klassement te rijden. En zo zijn er wel enkele namen onder de deelnemers te vinden. Mas, Geoghegan Hart, Vlasov, Hindley, Bernal, Caruso, Ayuso, McNulty, Lutsenko, Jésus Herrada en Adam Yates behoren toch tot het rijtje mannen met een stel fameuze klimmersbenen. Er komen ook enkele interessante Belgen aan de start. Zo staat met Thibau Nys een beloftevol talent aan de start dat zal proberen aanklampen in de hoop toch eens zijn sprint te kunnen uitspelen aan het einde van een rit. Ilan Van Wilder en Harm Vanhoucke zijn dan weer twee landgenoten die in het gebergte zeker hun eigen kans mogen gaan en mits een goede dag daar ook zeker wel kunnen meestrijden voor de ereplaatsen. Ook een Kobe Goossens zal daar op hopen. En dan is er nog de onvermoeibare Thomas De Gendt, die vorig jaar nog de prijs voor de strijdlust kreeg na de vierde rit. 

Favorieten Ronde van Romandië 2024

De winnaar van vorig jaar hebben we dus ook genoemd bij de deelnemers, die kan in de Ronde van Romandië 2024 voor een tweede zege op rij gaan. Het is afwachten of een Caruso zich met zijn oude knoken ook weer in de debatten kan mengen. Zowat de hele wielerwereld hoopt dat ook Bernal weer flitsen van zijn klasse kan laten zien. Zijn poegmaat Luke Plapp kan misschien gebruik maken van zijn schaduw om ook sterke prestaties te laten optekenen. Een Eddie Dunbar is nog zo'n renner die doorgaans wat onder de radar blijft, maar ook zeker niet onderschat mag worden. Ayuso is als kopman van UAE zeker één van de favorieten, terwijl het bij BORA-hansgrohe de vraag is of het kopmanschap bij Vlasov of Hindley beland. 

Laatste nieuws uit Tour de Romandie 2024

Meer nieuws