Froome eist strengere regels: "Systeem met medische attesten kan misbruikt worden"

Koen Frans
Koen Frans
| 0 reacties
Froome eist strengere regels: "Systeem met medische attesten kan misbruikt worden"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Ook de naam van Chris Froome stond op de dopinglijst van het Russische hackerscollectief. De Tourwinnaar ontkent met klem alle beschuldigingen, maar voegt er wel aan toe dat er hiaten zijn in het systeem.

Deze maand publiceerden de Russische hackers van Fancy Bears ook de naam van Froome op een lange lijst met 'dopingzondaars'. Froome stond samen met tal van andere sporters op een lijst met atleten die van het antidopingagentschap WADA uit medisch oogpunt toestemming kregen om verboden middelen te gebruiken. Froome ontkent dat hij verboden middelen nam, maar klaagt wel de werking van het systeem aan.

"Ik neem mijn positie in de sport erg serieus. Ik weet dat ik de regels niet alleen moet gehoorzamen. Ik wil verder gaan dan dat door een goed voorbeeld te zijn op moreel en ethisch vlak", schrijft Froome in een officiële verklaring.

Misbruik van het systeem

"Het is duidelijk dat het TUE-systeem (een dispensatie voor het gebruik van verboden middelen met een medisch attest, nvdr.) de mogelijkheid biedt om misbruikt te worden. Dat is iets waar de UCI én WADA dringend naar zouden moeten kijken", vindt de Brit.

"Tegelijkertijd zijn er atleten die niet alleen de bestaande regels gehoorzamen, maar ook die van de fair play. Op dat vlak heb ik nooit de mentaliteit gehad om ten koste van alles te willen winnen", vervolgt de drievoudigde Tourwinnaar. "Ik geloof dat atleten op dit vlak zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen, totdat er meer strikte protocollen zijn opgesteld."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties