Ploeg van Sven Nys werkt mee aan (uniek en internationaal) hartonderzoek: "Al te vaak te kampen gehad met hartproblemen"
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties

Alle renners van Telenet Fidea ondergaan 20 jaar lang om de twee jaar uitgebreid hartonderzoek

Ploeg van Sven Nys werkt mee aan (uniek en internationaal) hartonderzoek: "Al te vaak te kampen gehad met hartproblemen"
Foto: © photonews

De twaalf renners van veldritteam Telenet Fidea gingen afgelopen donderdag op hartonderzoek in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. De ploeg werkt mee aan een grootschalig internationaal onderzoek over de langdurige gezondheid van sporters.

Bij Telenet Fidea werken ze mee aan de Pro@Heart studie (Prospective Athlete's Heart Study). "Twee jaar geleden heb ik het idee om mee te werken aan dit onderzoek aangebracht bij de ploegleiding van Telenet Fidea", vertelt ploegdokter Jan Mathieu. "Zij stonden van in het begin volledig achter dit idee. We hebben in de wielerwereld al veel te vaak te kampen gehad met hartproblemen en de gevolgen daarvan." 

De renners zullen om de twee jaar uitgebreid gecheckt worden. "Het unieke aspect aan deze studie is het feit dat het om een langetermijnstudie van topsporters gaat. Twintig jaar lang zullen onze renners om de twee jaar onderzocht worden aan het hart", zegt Mathieu. 

"Een team onder leiding van dokter Lieven Herbots voert de onderzoeken bij onze renners uit in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. In 2017 vonden de eerste onderzoeken van onze atleten plaats. Ook wanneer ze gestopt zijn met topsport op het hoogste niveau zullen ze nog langskomen. Op die manier krijgen de onderzoekers een goed beeld van het effect van topsport op de werking van het hart." 

"Voor mij als ploegdokter is het belangrijk om aan deze studie bij te dragen omwille van twee redenen. Ten eerste onderzoeken ze of de renners niet met cardiale problemenkampen. Veldrijden is een zwaar belastende sport voor het hart. Ten tweede kunnen we dus op deze manier nauwkeurig nagaan welke veranderingen aan het hart plaatsvinden in de loop van een rennerscarrière. We kunnen alles nauwkeurig opvolgen en meteen ingrijpen indien nodig." 

MRI van het hart

En dat is nog niet alles. "Onze renners ondergaan ook steeds een MRI-scan van het hart. Die scan is niet verplicht door de UCI, maar laat toe om littekens op het hart te detecteren. Dat laat toe om mogelijke oorzaken van hartritmestoornissen vroegtijdig op te sporen", besluit de ploegdokter van Telenet Fidea. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

26/02/2020 Masters
29/02/2020 Omloop het Nieuwsblad
01/03/2020 Kuurne-Brussel-Kuurne
07/03/2020 Strade Bianche
08/03/2020 - 15/03/2020 Paris-Nice

Nieuwste reacties