Hartproblemen van Merckx en Van Impe toeval of niet? Cardiologen geven verlossende antwoord

Redactie
| 0 reacties
Hartproblemen van Merckx en Van Impe toeval of niet? Cardiologen geven verlossende antwoord
Foto: © photonews

De afgelopen dagen kwam er het spijtige nieuws dat oud-Tourwinnaar Lucien Van Impe en Jean-Luc Vandenbroucke met hartproblemen sukkelen. Het gevolg van een lange en zware sportcarrière? Cardiologen Pedro Brugada en Jan Vercammen geven het antwoord.

Ex-wielrenners zijn na hun carrière niet meer een risico dan andere mensen. "Een hartkwaal is nog altijd doodsoorzaak nummer 1: 38 procent van de vrouwen en 33 procent van de mannen overlijden eraan", legt Brugada uit in Het Nieuwsblad. "Sporters ontsnappen daar niet aan, ze lopen evenveel risico: niet meer of minder.”

"De meeste topsporters, zeker ex-wielrenners, blijven na hun carrière actief aan sport doen, en dat maakt een mens nog altijd gezonder", vult Vercammen aan. "Maar ze ontsnappen uiteraard niet aan de klassieke ouderdomskwalen: verstopte slagaders, cholesterol, hoge bloeddruk. Ook erfelijkheid speelt een rol. Je mag dan nog topsporter zijn geweest, als we ouder worden, gaan onze bloedvaten verstoppen."

Pacebamker bij Merckx

Ook Eddy Merckx en Freddy Maertens sukkelen al een tijdje met hun hart. "Eddy Merckx heeft een pacemaker, het gevolg van een geleidingsstoornis. Dat is door de ouderdom, niet door het feit dat hij vroeger aan topsport deed", aldus Vercammen.

Maar topsport kan dus wel schadelijk zijn voor het hart. "Toch wel. Mensen die heel veel gesport hebben, zeg maar gemiddeld zes uur per dag, lopen op latere leeftijd een groter risico op hartritmestoornissen", stelt Brugada. "Lang en extreem sporten geeft schade. Zeker bij uithoudingssporters is er littekenvorming en kunnen er hartritmestoornissen optreden."

Lucien Van Impe werd vorige week vrijdag getroffen door een hartinfarct
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties