De favorieten van Wielerkrant.be voor de Omloop Het Nieuwsblad: heel wat Belgen met een sterretje achter hun naam

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
De favorieten van Wielerkrant.be voor de Omloop Het Nieuwsblad: heel wat Belgen met een sterretje achter hun naam
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Eindelijk! Zaterdag gaat het Vlaamse voorjaar eindelijk van start met de Omloop Het Nieuwsblad. Wij zetten alvast de favorieten op een rijtje.

Ook dit jaar werd er opnieuw gesleuteld aan het parcours van de Omloop. Vorig jaar werd er van de Omloop een heuse mini-Ronde van Vlaanderen van enkele jaren geleden gemaakt, mét de Muur en de Bosberg als scherprechters. Dit jaar werd er door de organisatie beslist om de aankomst niet meer in Meerbeke maar wel in het centrum van Ninove te leggen. 

Aan favorieten geen gebrek in de Omloop. Dat heeft er vooral mee te maken dat er 'slechts' 200 kilometers worden afgelegd tussen Gent en Ninove. De sterke mannen met een snelle finish hebben dan ook een streepje voor in de openingsklassieker van het seizoen.  

Eén renner met de status van topfavoriet: Greg Van Avermaet. De kopman van het nieuwe CCC-team bewees met een ritzege in Valencia en tal van ereplaatsen in Oman dat hij klaar is voor de klassiekers. Van Avermaet won de Omloop al twee keer en kan met drie overwinningen mee recordhouder worden. Maar de Waaslander moet rekening houden met concurrentie. Véél concurrentie. 

Na een minder voorjaar in 2018 wil Matteo Trentin zich absoluut bewijzen. Dat hij - in tegenstelling tot de voorbije jaren - al vroeg in vorm is, bewees hij met ritwinst in de Ronde van Valencia. Ook in Ronde van Murcia ging het lekker (bergop) voor de Europese kampioen van Mitchelton-Scott. Kan hij in de Omloop afrekenen met de pech van vorig seizoen? 

Deceuninck-Quick.Step

Dé klassiekersploeg bij uitstek is natuurlijk Deceuninck-Quick.Step. Toegegeven, Patrick Lefevere zag Niki Terpstra wegvallen, maar heeft er met Bob Jungels een witte merel bij. Al is het eigenlijk vooral uitkijken naar de prestaties van Philippe Gilbert, Zdenek Stybar en Yves Lampaert.

'Phil' en 'Styby' maakten dit jaar al het zegegebaar, Lampaert bevestigde met een sterke Ronde van de Algarve. En toch is het al 14 seizoenen geleden, van ene Nick Nuyens, dat ze bij Quick.Step nog eens mochten juichen in de Omloop. 

Wat kan Lotto Soudal? 

Nu we toch over de Belgische ploegen bezig zijn... Er is natuurlijk ook Lotto Soudal. Tiesj Benoot is uiteraard één van de speerpunten van de ploeg, Tim Wellens is dat in zijn tweede deelname aan de Omloop ook. De Truienaar wil het dus niet alleen in de Ardennen maar nu ook in Vlaanderen waarmaken. Eén snedige versnelling kan volstaan voor Wellens, die zijn start van het seizoen niet gemist heeft. 

Dé man in vorm dit seizoen is eigenlijk Alexey Lutsenko, die net als zijn team Astana de afgelopen weken indruk heeft gemaakt. Lutsenko was de grote slokop in de Ronde van Oman, maar heeft natuurlijk wel het nadeel dat hij minder snel is aan de streep. Astana heeft met de snelle Magnus Cort Nielsen en Davide Ballerini wel nog twee snelle troeven achter de hand. 

Michael Valgren is de winnaar van 2018, na een ultieme aanval in de finale. Dit jaar komt hij uit voor het Zuid-Afrikaanse Dimension Data, één van de meest opmerkelijke transfers van de wintermercato. Maar ook hij zal het net als Lutsenko met een goed getimede aanval moeten doen. Misschien worden zij wel bondgenoten. 

Vanmarcke en Van Aert

Sep Vanmarcke is dan weer een ex-winnaar van de opener van het Vlaamse voorjaar, al is dat inmiddels wel van 2012 geleden. Het feit dat hij recent nog een rit won in de Tour du Haut Var gaf de West-Vlaming van EF Drapac ongetwijfeld vertrouwen. Het was bovendien zijn eerste ritzege in 2,5 jaar tijd, na winst in de Ster ZLM Toer in 2016. 

Van Aert heeft - zoals hij zelf zei - het veldritcircus achter zich gelaten. In het Spaanse Girona heeft hij de laatste weken in de kleuren van Jumbo-Visma rust gevonden. Kan hij de moeilijke winter achter zich laten en net als vorig jaar verrassen in het voorjaar? 

Matthews zijn eerste koers

En eigenlijk zijn we dan nog lang niet op het einde van het favorietenlijstje. Wat dacht u van Oliver Naesen, Jasper Stuyven of Michael Matthews? Al zijn er wel twijfels over 'Bling', omdat hij pas zijn eerste wedstrijd van het seizoen rijdt.

En wie van de snelle sprinters kan er verrassen? Ex-winnaar van de Brabantse Pijl Sonny Colbrelli is altijd een te duchten klant, Arnaud Démare is ook iemand om rekening te houden als het op een sprint uitdraait. 

De favorieten van Wielerkrant.be voor de Omloop Het Nieuwsblad:

**** Greg Van Avermaet 
*** Matteo Trentin - Alexey Lutsenko
** Tim Wellens - Yves Lampaert - Sep Vanmarcke
* Wout Van Aert - Sonny Colbrelli - Tiesj Benoot - Zdenek Stybar 

Een gokje doen op de winnaar in de Omloop? Hier kan je je inzet tot wel 200 euro verdubbelen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties