Analyse De zesdaagses: een uitstervend ras
Joachim Vandecauter
| 0 reacties
De zesdaagses: een uitstervend ras
Foto: © photonews

De Zesdaagse van Gent bestaat al 100 jaar, maar het maakt deel uit van een uitstervend ras. Terwijl je vroeger een hele winter lang zesdaagses kon rijden.

Deze winter zijn er 3 zesdaagses. Er is die van Gent. Begin december volgt die van Rotterdam en eind januari is er ook nog de Zesdaagse van Berlijn. 

Dat staat in schril contrast met zo'n 10 jaar geleden. Toen stonden er zo'n 10 zesdaagses op het programma. Er waren er ook in Grenoble, Zürich, Amsterdam, Bremen en Kopenhagen. Die van Bremen bestaat nog en mikt om in 2024 een nieuwe editie te organiseren, maar de anderen zijn allemaal verdwenen. 

Er zijn meerdere redenen waarom de zesdaagses verdwijnen. Niet alle wielerpistes zijn permanent. Of ze worden ook te klein bevonden. Daardoor kan het evenement niet rendabel zijn. Op die manier verdween die van Amsterdam. Dat staat in groot contrast met 't Kuipke in Gent. Die biedt plaats voor meer dan 5000 man. 

Ook is het deelnemersveld veranderd. In de vorige eeuw reden toppers op de weg in de winter ook enkele zesdaagses om hun wegseizoen voor te bereiden. Tegenwoordig doen nog bijna alleen maar renners met piste-ervaring mee. De toppers op de weg bereiden hun wegseizoen vooral via ploegstages en heel wat trainingskilometers voor. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Wielerkrant.be

Al meer dan 5045 wielerfans gingen je voor!

Met de Wielerkrant nieuwsbrief ontvang je dagelijks al het laatste wielernieuws per mail.

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties