Hattrick voor Majka of kunnen landgenoten De Gendt en Pauwels verrassen?

Redactie
| 2 reacties
Hattrick voor Majka of kunnen landgenoten De Gendt en Pauwels verrassen?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De komende dagen zullen we in aanloop naar de Ronde van Frankrijk de kanshebbers voor de verschillende truien aan u voorstellen. Dinsdag gingen we van start met de groene trui, woensdag was het de beurt aan de witte trui en vandaag stellen we u de favorieten voor de bolletjestrui voor.

De bergtrui is al lang niet meer de trui voor de beste klimmer. Het is eerder een prijs geworden voor een goede klimmer die graag en vaak in de aanval trekt. Het grootste voorbeeld daarvan is nog steeds Richard Virenque. De Fransman is tot dusver nog steeds recordhouder en mocht zeven keer met de bolletjes het podium op in Parijs.

Favorieten uitkiezen voor de bollen is altijd moeilijk. Soms kan een renner na pech of tegenslag niet meer voor een klassement gaan, waardoor hij zijn zinnen op de bolletjestrui zet. Het is een trui die boven water komt tijdens de Tour zelf, niet voor de Tour.

Franse concurrenten

Rafal Majka kon de bolletjestrui al twee keer veroveren, ook dit jaar is hij een grote kanshebber indien hij zijn eigen klassementsambities laat varen. De concurrentie lijkt vooral uit Franse hoek te komen. Thibaut Pinot en Pierre Rolland hebben allebei al de Giro d'Italia gereden.

Zij gaan vooral op jacht naar ritzeges - niet naar een klassement - en zullen onderweg de nodige punten verzamelen in de bergetappes. Maar ook Warren Barguil heeft voor de komende Tour geen klassementsambities. Net als Esteban Chaves, het Colombiaanse talent dat na blessureleed zonder druk kan starten.

Een vaak voorkomend probleem is dat enkele gevleugelde klimmers zoals Mikel Landa niet voor de bergtrui kunnen gaan, omdat ze hun klassementsman (in dit geval Froome) moeten beschermen.

Vanuit het Belgische kamp is het vooral uitkijken naar Thomas De Gendt. Niet de allerbeste klimmer, wel iemand die graag in de aanval trekt. Het feit dat er weinig aankomsten bergop zijn met een dubbele puntentelling kan wel eens in zijn voordeel spelen.

De bolletjestrui enkele dagen dragen is realistisch, daarmee in Parijs eindigen lijkt echter onwaarschijnlijk. Maar ook Serge Pauwels zal in principe wel heel wat punten voor de bolletjes verzamelen als hij in de juiste ontsnapping kan zitten. ZIjn grote doel blijft echter een ritzege.

De favorieten van Wielerkrant.be voor de bolletjestrui:

**** Rafal Majka
*** Thibaut Pinot en Pierre Rolland
** Warren Barguil, Esteban Chaves en Jarlinson Pantano
* Thomas De Gendt, Robert Gesink, Serge Pauwels en Daniel Navarro

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties