Alaphilippe juicht, maar Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik

Alaphilippe juicht, maar Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

In de Tour de France lukte het hem niet, maar Roglic is er wel in geslaagd om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. In een chaotische sprint klopt de Sloveen Julian Alaphilippe. De wereldkampioen deed te snel zijn handen in de lucht en werd geklopt op de streep.

Opgave Van Avermaet

Het belangrijkste koersfeit van de eerste wedstrijduren was een valpartij van onder andere Greg Van Avermaet en Adam Yates. Beide renners moesten gedwongen opgeven. Men vreest een schouderbreuk voor Van Avermaet, dat betekent dat de Olympische kampioen meteen een streep kan trekken door de Vlaamse Klassiekers.

Vallende favorieten + afvalkoers

Maar ook de absolute favorieten komen niet zonder kleerscheuren uit het middenste gedeelte van de van de koers. Op zo'n 80 km van de finish valt eerst Alaphilippe, daarna komen ook Hirschi en Benoot ten val. Ze keren evenwel allemaal opnieuw terug in het peloton.

Verder werd het vooral een afvalkoers. Op La Redoute werd laatste vluchter Michael Schär gegrepen maar kwam er geen snedige aanval vanuit het peloton. Vooral Dries Devenyns oogde indrukwekkend door het tempo te bepalen in functie van kersvers wereldkampioen Julian Alaphilippe.

Roche-aux-Faucons

Op het laatste klimmetje, de Roche-aux-Faucons, plaatst Alaphilippe zijn versnelling. Aan de top is het ongeveer even ver als op het WK vorige week. Maar Hirschi dicht het gat, ook Kwiatkowski, Pogacar en Roglic sluiten aan. 

Na een stroomstoot van Hirschi valt Kwiatkoski weg uit de kopgroep, hij kan het tempo niet meer volgen. De koplopers hebben zo'n 20 seconden voorsprong op een achtervolgende groep waar onder meer Mathieu van der Poel bijzit.

Chaotische sprint

In de slotkilometer komt Mohoric nog terug vanuit de achtergrond. Alaphilippe being als eerste zijn sprint maar moet uitwijken naar links waardoor hij Hirschi hindert. De Zwitser moet op zijn beurt uitwijken en zorgt ervoor dat Pogacar niet doorkan.

Op tien meter van de streep gooit Alaphilippe zijn armen in de lucht maar Roglic klopt hem op de meet. Ongelooflijke chaos maar Roglic komt weldegelijk als eerste over de streep. Later maakte de jury bekend dat Alaphilippe naar plaats 5 wordt verwezen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties