Belgische (ex-)wielerarts weet waarom slaapmiddelen (nog steeds) zo populair zijn in peloton

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 2 reacties
Belgische (ex-)wielerarts weet waarom slaapmiddelen (nog steeds) zo populair zijn in peloton
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Zijn slaapmiddelen nog altijd populair in het peloton? Dat is de vraag die zich opwerpt na het ontslag van Juan José Lobato van LottoNL en de (tijdelijke) schorsing van twee van zijn jonge ploegmaats. (Ex-)wielerarts Jan Mathieu vertelt aan 'Sporza' waarom de middelen nog steeds gebruikt worden.

"Het product Stilnoct - een inslaper - is een slaapmiddel dat na 3 uur is uitgewerkt. Daarna moet je zelf voortslapen. Het wordt vooral gebruikt om een zekere nachtrust te garanderen. Daarom wordt het ook meer gebruikt door sporters dan door mensen die een gewone job uitoefenen. Slaap is cruciaal voor renners, al helemaal in rittenwedstrijden. Het is belangrijk dat je niet ligt te woelen. Enig probleem: je kan er dus verslaafd aan geraken."

Jan Mathieu, die we kennen als de ex-ploegdokter van Lotto Soudal, waarschuwde de renners altijd voor het gebruik ervan: "Ik benadrukte dat het middel niet thuis mocht gebruikt worden, énkel voor belangrijke koersen. Je kan slaap door toedoen van een slaapmiddel trouwens niet vergelijken met natuurlijke slaap. Die laatste zorgt voor een betere recuperatie."

Roes

Het verhaal dat de sportdokter ophangt, klinkt niet al te fraai: "Er werd in een bepaalde periode serieus misbruik gemaakt van het middel. Het werd gebruikt als roesmiddel bij het uitgaan. Ik vermoed dat dat ook gebeurd is bij de drie renners van LottoNL. Ze nemen het middel en proberen vervolgens wakker te blijven. Als dat lukt, beland je in een roes, je weet niet meer wat er precies gebeurt."

Zonder risico is het gebruik niet: "In combinatie met alcohol is het gevaarlijk en het middel zou tijdens trainingskampen ook gehanteerd worden om maaltijden te kunnen overslaan. Op die manier proberen renners te vermageren. Ik heb dat zelf wel nooit ervaren. Slaapmiddelen zijn naar mijn mening ook nu nog altijd populair binnen de wielersport. Jonge mensen hebben echter geen behoefte aan slaapmiddelen. Ik begrijp dan ook dat de teams ingrijpen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties