Dopingarts verbaasd: "Vreemd dat een elitesporter zoals Betsema zich laat betrappen op anabole steroïden"

Redactie
| 15 reacties
Dopingarts verbaasd: "Vreemd dat een elitesporter zoals Betsema zich laat betrappen op anabole steroïden"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Kleine bom in de veldritwereld na de positieve dopingtest van Denise Betsema. De veldrijdster houdt haar onschuld staande, maar het gebruik op anabole steroïden staat er dus wel zwart op wit. Hans Cooman, coördinerend arts dopingcontroles Vlaanderen, spreekt over een moeilijke zaak.

Ook Cooman was verbaasd door de positieve controle die de UCI vrijdagnamiddag naar buiten bracht. "Als het puur over anabolen gaat, dan ben ik verbaasd", vertelt hij bij Sporza. "Als je anabolen neemt, dan ben je redelijk lang positief. Denise Betsema heeft verschillende crossen gewonnen en werd meermaals gecontroleerd. Bij mijn weten is die controle in Hoogerheide de enige positieve test."

"De meeste anabole steroïden zijn lang of zeer lang opspoorbaar. Dan zou je verwachten dat Betsema de wedstrijd voordien of nadien ook positief getest heeft", zegt Cooman. "Maar het kan ook over testosteron gaan en dat is een ander verhaal. Dat is op zich geen anabole steroïde, maar het heeft wel hetzelfde effect. Testosteron is bovendien moeilijker op te sporen."

"Je komt het vaker tegen bij gewichtheffers of in de fitness" - Hans Cooman

Volgens de arts kan je bij testosteron de ene dag positief testen en de andere dan weer niet.  "Het is alleszins vreemd dat een elitesporter zoals Betsema zich laat betrappen op anabole steroïden. Dat gebeurt in het wielrennen bijna nooit meer. Je komt het vaker tegen bij gewichtheffers of in de fitness."

En dan zijn er volgens Cooman nog gecontamineerde voedingssupplementen. "Het is mogelijk dat in die producten een lage dosis anabolen zit. Als je die genomen hebt voor de wedstrijd, dan moet je dat ook vermelden bij de controle, want er wordt systematisch gevraagd welke voedingssupplementen en geneesmiddelen de laatste 7 dagen genomen zijn."

"Als je lukraak op internet supplementen koopt op een min of meer duistere markt, dan is de kans gewoon groot dat die supplementen gecontamineerd zijn. Maar men gaat er toch vanuit dat een topsporter zich niet tot zulke producten wendt, dat een atleet gecontroleerde supplementen gebruikt. Ik ga ervan uit dat het ook bij Betsema zo is", besluit Cooman. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties