Alaphilippe en Deceuninck-Quick.Step: voldoende verklaringen voor deze succesvolle combinatie

Alaphilippe en Deceuninck-Quick.Step: voldoende verklaringen voor deze succesvolle combinatie
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Een gele trui voor Alaphilippe hebben ze nu ook bij Deceuninck-Quick.Step. Het kan toegevoegd worden aan het lijstje van successen die renner en ploeg samen behaald hebben. Het is eigenlijk één groot droomhuwelijk, sinds Patrick Lefevere hem in 2013 wegplukte bij Armée de Terre.

Na zijn passage bij dat amateurploegje werd hij ondergebracht in het opleidingsteam van Lefevere en zo groeide de talentvolle Alaphilippe door naar het eliteteam. In zijn eerste jaren verzamelde hij al wat jongerentruien, om dan vanaf 2016 echt mee te doen in grote koersen. Elk jaar zet hij nog een stap extra, wat momenteel resulteert in een weergaloos 2019, zijn boerenjaar.

Hoe komt het nu eigenlijk dat Alaphilippe en Quick.Step zo'n succesverhaal is? Dat het ook het team is dat hem in de wereld van het profwielrennen bracht, kan wel een rol spelen. Dat blijft voor iedere renner toch speciaal. Bovendien ziet Alaphilippe dat het een ideale omgeving is om te scoren. Desondanks dat hij in een topploeg rijdt, krijgt hij ook een zekere vrijheid.

BIJZONDER KARAKTER GEEN PROBLEEM

Dat heeft ook veel te maken met zijn eigen progressie, maar de ploeg gaat er wel in mee. Wat ook niet genegeerd kan worden, is het bijzondere, zo onrustige, wispelturige karakter van Alaphilippe. Je zou kunnen denken dat sommige mensen daar toch niet zo goed mee om kunnen. Toch zijn zulke verhalen de voorbije jaren nooit naar voren gekomen. Ze weten het bij de ploeg goed te managen.

DANKBARE KOPMAN

En ook hier is het deels ook zijn eigen verdienste: door zoveel te winnen, maakt hij het voor zichzelf iets gemakkelijker. Noem het een positieve vicizeuze cirkel. Om het binnen een team leefbaar te houden, is nog één iets belangrijker: dat de kopman zich dankbaar toont voor het werk dat de anderen voor hem opknappen. En Loulou is zeker zo'n dankbare kopman.

Dat merk je over de manier waarop hij spreekt over bijvoorbeeld Dries Devenyns. Twee totaal verschillende karakters, maar ze vullen elkaar goed aan en Alaphilippe is maar al te blij met een knecht als Devenyns. Maar ook als Gilbert, Lampaert en andere renners voor hem werken, respecteert hij dat ten zeerste. Alaphilippe gaat volledig mee in het verhaal van The Wolfpack, in dat sterke collectief. En hij is een geweldige afwerker.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties