Opinie Uitblijven van medaille voor bepaalde landen hoeft geen slechte zaak te zijn voor wielersport

Uitblijven van medaille voor bepaalde landen hoeft geen slechte zaak te zijn voor wielersport
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Italië, Denemarken en Zwitserland waren de landen die aan de mannenkoers op het WK een medaille overhielden. De andere naties dropen af zonder prijs in het belangrijkste numero. Geen België, Nederland of Frankrijk op het podium. Dat hoeft nog niet eens zo slecht te zijn.

Het zindert nog altijd na dat België, op een parcours dat ons toch moest liggen, zonder medaille achterblijft. Maar eigenlijk vooral dat we tijdens de koers nooit voorin geraakten. Historisch behoren we het met 51 wereldkampioenen over de verschillende categorieën heen nog altijd tot de drie beste landen. Onze status als wielernatie komt nog niet meteen in het gedrang.

MONDIALISERING

Met andere woorden zou je kunnen zeggen: andere naties hebben zo'n succes op een WK meer nodig, om de populariteit van het wielrennen ter plekke te behouden of te doen opleven. En daar is wel iets van aan. Het WK is een feest van de mondialisering van de wielersport en eigenlijk moeten zoveel mogelijk landen aan de start verschijnen met het geloof dat ze kunnen winnen.

Liefst dan nog een keer in de wegrit bij de mannen, nog steeds het nummer met de meeste uitstraling. In de voorbije jaren stonden Spanje en Australië een paar keer op het podium bij de heren elite, Sagan zorgde eigenhandig voor de regelmatige Slovaakse inbreng. Het is wel goed dat daar de nodige afwisseling in zit.

BOOST VOOR SCANDINAVIË

Denemarken is zowat leader of the pack wat het Scandinavische wielrennen betreft, zeker ook het aantal deelnemers bij de jeugd in acht genomen. Het zou wel eens goed kunnen zijn voor de hele regio dat Denemarken nu de wereldkampioen levert. Een Zwitserse coureur op het podium bij de mannen, dat was ook alweer jaren geleden.

TERUGKEER VAN GROOTMACHT

Voorts is er de terugkeer op het hoogste niveau van grootmacht Italië. In 2008 werd Ballan wereldkampioen en maakte het zilver voor Cunego het Italiaanse feest compleet. Sindsdien was het miserie troef bij de profs en dat voor het land dat over de verschillende categorieën heen veruit het meeste medailles behaalde.

Verschillende landen kunnen de uitslag van de wegrit van voorbije zondag bekijken en dan weer met reden gaan dromen van een wereldtitel in de nabije toekomst. Voor de sport misschien wel beter zulk scenario dan een Van der Poel die in zijn eerste jaar al wereldkampioen geworden zou zijn en zo voor een totale dominantie van Nederland op het WK in Yorkshire zou gezorgd hebben met nu al acht medailles dit jaar.

Het mikken op medailles in de wereldkampioenschappen, het behoort alle landen toe die inzetten op het wielrennen. Die wereldtitel voor Van der Poel, die komt er ooit wel. Volgend jaar kunnen we opnieuw op zoek naar een opvolger voor Tom Boonen. Hij is met brons in 2016 de laatste Belgische medaillewinnaar bij de heren elite.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties