Ronde van Frankrijk 2020 - Rit 9: Pau - Laruns: Wie volgt Primoz Roglic op in zware Pyreneeënrit?

Simon Wauters
Simon Wauters
| 0 reacties
Ronde van Frankrijk 2020 - Rit 9: Pau - Laruns: Wie volgt Primoz Roglic op in zware Pyreneeënrit?

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Door de coronacrisis gaat de Ronde van Frankrijk dit jaar niet begin juli, maar eind augustus van start. Wij stellen de 21 ritten graag aan jullie voor. Vandaag: rit 9.

Rit negen gaat van start in Pau, een vaste waarde in de Tour. Wout Van Aert zal er met een vreemd gevoel aan de start staan. Vorig jaar ging het voor hem vreselijk mis bij het ingaan van de allerlaatste bocht in de tijdrit in Pau. (Lees dat relaas HIER nog eens na.)

Deze keer zal hij echter vol aan de bak moeten voor zijn kopmannen, Tom Dumoulin en Primoz Roglic. Die laatste weet dan weer hoe het is om te winnen in Laruns. 

Opnieuw geen aankomst bergop

Ook in de tweede rit in de Pyreneeën is er geen aankomst bergop voorzien. Maar dat wil uiteraard allerminst zeggen dat het geen lastige dag wordt.

Na een vlakke aanloop van een kilometer of vijftig, wacht meteen een beest: de Col de La Hourcère: meer dan 11 km aan een gemiddelde van bijna 9%. Net voorbij de top wacht met de Col de Soudet al een venijnige uitloper van bijna 4 km aan vergelijkbare percentages.

Col de Marie Blanque

In de daaropvolgende 50 km wordt het nooit echt vlak en op 30 km van de streep wacht nog de Col de Marie Blanque. Officieel bijna 8 km aan 8,6%, maar in werkelijkheid nog een stuk lastiger.

In de eerste drie kilometers schommelen de stijgingspercentages tussen 4,6 en 5,1 procent, maar na een kilometer aan 7,4% wachten nog lieverdjes van duizend meter aan respectievelijk 10,5%, 12,2%, 13,6% en tenslotte 9,9%.

Na een afdaling volgt nog 6 km licht bergop. Bij de laatste passage van de Tourkaravaan in 2018 in Laruns, won zoals gezegd Primoz Roglic.

Het profiel van de etappe:

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties