Vuelta 2023: dit zijn de sleuteletappes

Joachim Vandecauter
| 0 reacties
Vuelta 2023: dit zijn de sleuteletappes
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het parcours van de Vuelta voor 2023 werd dinsdagavond bekendgemaakt. Er moet heel wat geklommen worden, maar daarnaast zijn de ritten tegen de klok ook heel belangrijk.

Voor klassementsrenners wordt de 1e etappe al meteen belangrijk. In de straten van Barcelona zal daar een ploegentijdrit van 14 km worden afgewerkt. Die is zo goed als vlak, maar wel vrij technisch. Ook zullen de renners heel wat bezienswaardigheden voorbijrijden. Parcoursbouwer Fernando Escartin verwacht geen te grote verschillen tussen de beste teams. 

Op dag 3 van de Vuelta volgt al meteen een 1e aankomst bergop. Er moet op weg naar Andorra zelfs bijna de hele tijd geklommen worden. De 1e Pyreneeëncol wordt de Coll d'Ordino. Daarna volgt een korte afdaling om meteen weer richting Arinsal te klimmen. De renners zullen al vanaf de start in optimale conditie moeten zijn. Anders kunnen ze daar al de Vuelta verliezen. 

Na de 1e rustdag volgt de enige individuele tijdrit van de Vuelta. In en rond Valladolid gaat het hoofdzakelijk over brede wegen. Het is dan ook weinig technisch. Wel is er in het begin een klimmetje. De tijdrijders zullen er wellicht het voordeel tegenover de klimmers hebben.

Naar het einde van de 2e week toe volgt een loodzware tweedaagse in de Pyreneeën. In rit 13 trekt het peloton Frankrijk binnen. Daar wachten de Aubisque (met de Soulor), de Spandelles en een aankomst bergop op de Tourmalet. De renners zullen de col via Barèges beklimmen. Escartin verwacht een serieuze schifting tussen de klassementsrenners. Een dag later rijden de renners via de Hourcières en de Larrau weer Spanje binnen. De aankomst ligt boven op de Larra-Belagua. 

In de slotweek is er nog een tweedaagse in Asturië. Rit 17 eindigt boven op het Monster van Asturië: de Angliru. Daarvoor zijn er ook al de Colladiella en de Cordal. Een dag later volgt een tocht naar La Cruz de Linares. Ze zullen die berg 2 keer moeten doen. Daarvoor zijn er ook al 3 andere beklimmingen. Het klassement zal na Asturië mogelijk stevig door elkaar geschud zijn. 

Op de voorlaatste dag wacht er in de buurt van Madrid een stevige heuveletappe van meer dan 4000 hoogtemeters. Er staan maar liefst 10 beklimmingen op het menu. Het zal er met andere woorden heel de tijd op en af gaan. Daar zullen we definitief te weten komen wie de opvolger van Remco Evenepoel wordt. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties