Een kroniek van een aangekondigde breuk: waar liep het huwelijk tussen Wout Van Aert en Nick Nuyens stuk?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 16 reacties
Een kroniek van een aangekondigde breuk: waar liep het huwelijk tussen Wout Van Aert en Nick Nuyens stuk?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Wout Van Aert heeft de daad bij het woord gevoegd. De wereldkampioen wil volgend seizoen niet uitkomen voor het Nederlandse Roompot, dat fuseert met de ploeg van Nick Nuyens. Een breuk zat er eigenlijk al een tijdje aan te komen. Een overzicht.

Naar de ploeg van Nuyens

In het najaar van 2016 stapt Van Aert samen met sponsor Crelan over naar Nick Nuyens. Het bedrijf heet vanaf november niet langer Crelan-Vastgoedservice, maar wel Sniper Cycling. Op de weg zal Van Aert voor Veranda's Willems-Crelan uitkomen, in het veld voor Crelan-Charles. Van Aert zit dus duidelijk al met zijn hoofd ook bij een overstap naar de weg. Geen sprake van problemen in het begin van de samenwerking. 

Voorjaar 2017

In het voorjaar van 2017 loopt het fout. Veranda's Willems-Crelan, met ook onder meer Stijn Devolder en Timothy Dupont in de ploeg, presteert helemaal niet op de weg. Volgens de renners ligt het aan het materiaal van fietsenproducent Felt, maar dat wordt weerlegd door teammanager Nuyens.

Van Aert zelf begint pas in mei aan zijn wegseizoen, maar verbaast meteen vriend en vijand door uit te blinken in de Baloise Belgium Tour en de Ronde van Limburg te winnen. Hij is zo het enige lichtpuntje bij de wegploeg. 

Begin 2018

Na een erg matige start van zijn nieuwe veldritseizoen - Van Aert moest tot eind oktober wachten op een zege (Ardooie) en botste constant op een sterke Mathieu van der Poel - was Van Aert nog steeds niet tevreden over zijn Felt-fiets.

Nuyens kwam echter met goed nieuws door de samenwerking met fietsproducent Stevens aan te kondigen. De brokken werden zo toch een beetje gelijmd, de relatie tussen Nuyens en Van Aert leek opnieuw intact. 

Ontbolstering op de weg

In de Strade Bianche verrast Van Aert iedereen door in heroïsche omstandigheden naar een derde plek te fietsen. De interesse van zo wat de hele WorldTour is gewekt. Bovendien speelt hij ook nog een rol in de andere klassiekers en wordt hij 10e in Gent-Wevelgem, 9e in de Ronde van Vlaanderen en een week later 13e in Parijs-Roubaix. Het is duidelijk: Van Aert kan in de toekomst meer dan een rol van betekenis spelen in de klassiekers. 

Onderhandelingen met Nuyens (lopen stuk) 

Heel wat interesse voor de drievoudige wereldkampioen in het veld, maar Nuyens wil absoluut zijn goudhaantje in de ploeg houden. In mei vinden dan ook de eerste besprekingen plaats. Een maand later twijfelt Van Aert steeds meer over een verlengd verblijf bij Sniper Cycling, waar hij op ProContinentaal niveau en dus niet op WorldTour-niveau zal rijden.

Bijleren wil Van Aert doen bij een ploeg hogerop. Winkelketen Carrefour wil investeren in de ploeg, maar dan moet Van Aert wel tot eind 2021 aan boord blijven. 

Van Aert maakte nieuwe ploeg bekend

Eind juli laat Van Aert weten dat hij vanaf 2020 uitkomt voor het Nederlandse LottoNL-Jumbo. Hij zal echter wel zijn contract in 2019 bij zijn huidige werkgever respecteren. Maar het komt tot een dispuut tussen Van Aert en Nuyens. Die laatste en het management van de ploeg vonden de eisen van Van Aert en zijn makelaar absurd, Van Aert benadrukte dat het zijn keuze was om niet langer met Nuyens in zee te gaan. 

Fusieplannen

Het dispuut bereikt een kookpunt wanneer Nuyens plots dicht bij een akkoord is om te fuseren met het Ierse Aqua Blue Sport. Van Aert is er niet mee opgezet dat hij van niks weet en moet het nieuws via de media vernemen in de Ronde van Denemarken. Van Aert wil duidelijkheid, zo snel mogelijk, maar krijgt dat niet. 

Eind augustus komt dan het nieuws naar buiten dat Nuyens samensmelt met het Nederlandse Roompot. Van Aert is misnoegd dat hij niet geraadpleegd werd en besluit om niet voor de nieuwe fusieploeg uit te komen. Nuyens en Van Aert zitten nog samen aan tafel, maar Van Aert blijft bij zijn standpunt. Maandagnacht kwam dan het nieuws dat de wereldkampioen cross niet langer bij Nuyens blijft. Wordt vervolgd... 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties