Dit staat de renners te wachten in de Amstel Gold Race

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Dit staat de renners te wachten in de Amstel Gold Race

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Zondag is het een hoogdag in het Nederlandse wielrennen. Dan staat de Amstel Gold Race op het menu. De Brabantse Pijl was nog een opwarmertje in vergelijking met de 34 hellingen die de renners op zondag te wachten staan.

Zoals u ongetwijfeld al weet, is het parcours van de Amstel Gold Race sedert enkele jaren aangepast. Waar in het verleden de aankomst steevast op de Cauberg zelf lag, is de finish nu wat verder gelegd. Nadat de renners bovengekomen zijn op de Cauberg, moet er nog 1,8 kilometer worden afgelegd.

Snelle jongens in voordeel

Vroeger was het aan de echte punchers om de Gold Race naar de hand te zetten. Tegenwoordig zijn de jongens met snellere benen in het voordeel. Vorig jaar waagden Philippe Gilbert en Michael Matthews een poging op de Cauberg, maar het is moeilijk om die inspanning nog twee kilometer na de top door te zetten.

Daardoor zijn er meer kanshebbers, maar is de koers niet minder mooi geworden. Het enige wat de sterkere mannen in de koers zorgen baart, is de lus in de finale. De renners rijden op een heel brede weg richting Maastricht, waardoor een mogelijk peloton nog kan terugkeren. "Het lijkt wel een snelweg", zegt Trek-renner Bauke Mollema over die lus.

Kruisberg-Keutenberg-Cauberg

Het zal iets zijn waar de aanvallende types - denk maar aan een Tim Wellens - rekening mee moeten houden. Een omvangrijke groep is daar niet in het nadeel, maar een poging om slechts met enkele renners weg te geraken, lijkt amper mogelijk. Verder wordt het uitkijken naar de échte finale, die vaak start vanaf de Kruisberg.

Op 40 kilometer van de meet staat de Kruisberg op het programma. Via de Eyserbosweg en de minder steile Fromberg, komen de renners bij de Keutenberg. Hopelijk krijgen we in dat stuk al wat spektakel te zien. Dan volgt een derde keer de Cauberg, om dan via de Geulhemmerberg en de Bemelerberg, een vierde keer aan de Cauberg te komen.

Weer en wind

En bij de vierde passage van de Cauberg zullen de renners mogelijk wat meer spaarzaam zijn met hun energie. Er moet tenslotte nog 1,8 kilometer afgewerkt worden. En daar zal veel afhangen van de wind of iemand dat stukje na de Cauberg alleen kan betwisten. Dat weten ze ook bij Lotto-Soudal. "Alles zal afhangen van het weer en de wind in de Gold Race", volgens Marc Sergeant.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties