Wielrennen

Straffe cijfers van Fernando Gaviria (Quick-Step Floors): niemand deed de afgelopen 41 jaar beter

Straffe cijfers van Fernando Gaviria (Quick-Step Floors): niemand deed de afgelopen 41 jaar beter

Fernando Gaviria Rendon heeft zijn debuut in de Ronde van Frankrijk allesbehalve gemist. Met twee overwinningen op drie sprintkansen kan de Colombiaanse renner van Quick-Step Floors mooie cijfers voorleggen.

Zijn cijfers zijn zelfs zo straf dat Gaviria de beste debutant in de Tour is in 41 jaar. De afgelopen 4 decennia kon geen enkele debutant meteen twee van de drie ritten in lijn winnen. De ploegentijdrit van maandag is daar uiteraard dus niet bijgeteld.

De laatste renner die dat flikte, was Dietrich 'Didi' Thurau in 1977. De Duitser won toen ook twee van de eerste drie ritten in lijn. 

Maertens evenaren wordt moeilijk

Om het record van debutant met het meeste aantal ritzeges in de Tour te evenaren, dan heeft Gaviria nog wel wat werk. In 1976 won Freddy Maertens in zijn eerste Ronde van Frankrijk meteen liefst 8 ritten. Nog 6 stuks te gaan dus voor Gaviria, al lijkt het onwaarschijnlijk of zelfs onmogelijk om dat te kunnen. 

10 Tour-debutanten die zowaar de Tour wonnen

Om nog even dieper op de cijfers van debutanten in te gaan: in totaal wonnen 10 renners bij hun debuut meteen de Tour. Het mag niet verbazen dat Eddy Merckx (1969) er één daarvan is. Ook onder meer Fausto Coppi (1949), Jacques Anquetil (1957), Felice Gimondi (1965), Bernard Hinault (1978) en Laurent Fignon (1983) flikten het. 

Reacties 1 reacties

Gerelateerd nieuws