Stunt van formaat van 'Gele Greg', topper van Quick-Step wint eerste bergrit

Stunt van formaat van 'Gele Greg', topper van Quick-Step wint eerste bergrit

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De eerste bergrit van de Ronde van Frankrijk heeft wel wat voor Belgisch succes gezorgd. Zo ging Quick-Step met de ritzege aan de haal, wel te danken aan de knalprestatie van Fransman Alaphilippe. Ook Greg Van Avermaet voerde een huzarenstukje op, hij stelde zijn gele trui veilig.

Enkele Franse aanvalspogingen in de aanvangsfase waren niet succesvol. Op de Col de Bluffy vormde zich wel een ruime kopgroep. Alaphilippe kwam er als eerste boven. Sagan voelde zich duidelijk goed en was op een missie om uit te lopen in het puntenklassement. Gilbert was ook mee. Van Avermaet wilde ondanks het zware parcours nog een dag langer in het geel blijven.

VERBLUFFENDE VAN AVERMAET

Hij bracht een achtervolgende groep op verbluffende wijze weer helemaal voorin. Met Degand en Pauwels draaiden nog twee andere Belgen mee in de kopgroep. De tussenspurt in Thônes was natuurlijk voor Sagan. Hij heeft nu al een voorsprong van 101 punten op Gaviria in de strijd voor groen. Molard kwam dan weer als eerste boven op de Col de la Croix Fry en nam op dat moment de bolletjestrui over van Skujins.

De eerste col buiten categorie, de Plateau de Glières, zou wel wat schade aanrichten. Degand en Gilbert zakten erdoor, maar zouden nog een keertje terug komen aansluiten. Sagan liet zich wel inlopen door het peloton. De kopgroep van achttien renners genoot een maximale voorsprong van meer dan zeven minuten. Van Avermaet zag het allemaal graag gebeuren.

ALAPHILIPPE TOONT DALERSKUNSTEN

Op de Col de Romme moesten Gilbert en Degand er weer af. In de achtergrond kende Barguil een chasse patate. Taaramäe ontsnapte voorin, maar Van Avermaet hield nog behoorlijk stand. Taaramäe kreeg het gezelschap van Alaphilippe en de Fransman van Quick-Step ging er in de afdaling alleen vandoor. Pauwels hing op iets meer dan een minuut op de derde plaats.

Izagirre werd op de Col de la Colombière de eerste achtervolger op Alaphilippe. Doordat de Fransman op de laatste cols als eerste boven was gekomen, veroverde hij de bergtrui. De favorieten hielden zich intussen rustig. Toch lag het tempo te hoog voor Uran, Jungels, Mollema en Zakarin.

Pauwels en Van Avermaet reden zij aan zij naar boven. In de afdaling kwam Taaramäe terug tot bij Izagirre.  Alaphilippe reed onbedreigd naar de overwinning. De tweede plek aan de finish was dan toch voor Izagirre. Plek vier was voor Van Avermaet, die plots meer dan twee minuten voorsprong heeft in de stand en ook nog eens de prijs van de strijdlust kreeg. Pauwels werd vijfde.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties