Belg, 21 jaar, onbekend én toch de nieuwe ploegmaat van Vincenzo Nibali: "Onze ploegdokter wist niet wat hij zag"

Redactie
| 18 reacties
Belg, 21 jaar, onbekend én toch de nieuwe ploegmaat van Vincenzo Nibali: "Onze ploegdokter wist niet wat hij zag"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De naam zal u ongetwijfeld weinig zeggen, maar de 21-jarige Maxim Pirard - jawel, een Belg - is sinds 1 augustus stagiair bij Bahrain Merida. "Ik moet toegeven, het is een speciaal manneke", aldus ex-Belgisch kampioen Oliver Naesen.

Bij de nieuwelingen en junioren won Pirard nog enkele koersen. Daarna ging het minder en legde de 21-jarige student architectuur zich toe op granfondo's. "Kermiskoersen in Vlaanderen zijn niks voor mij", vertelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad. "Dat explosieve optrekken na elke bocht? Ik kan het niet. Ik kan wel lang hard rijden aan een gelijk tempo."

Granfondo's zijn wedstrijden van 300 tot 500 kilometer. "Over een afstand van 500 kilometer haal ik een gemiddelde van 34 kilometer per uur. In mijn eentje", klinkt het. Pirard werd ontdekt door Rik Verbrugghe, ploegleider bij Bahrain Merida. "Maxim volgde niet het gekende stramien van de andere profrenners, maar ik heb het wel voor uitzonderingen."

Zoals Roglic

"Wist je trouwens wie de vorige renner is die van de granfondo's overschakelde naar een profcarrière op de weg? Primoz Roglic. Dan begrijp je dat ik deze jongen een kans wil geven", zegt de schoonbroer van Greg Van Avermaet. "Ik nam hem mee naar het trainingscentrum van onze ploeg in Milaan voor een test. Hij trapte fenomenale wattages. Die jongen gaat gewoon niet kapot. Onze ploegdokter wist niet wat hij zag."

"Hij woont 50 kilometer van bij mij vandaan en had dus toch bijna 300 kilometer in de benen"

En ook Oliver Naesen is onder de indruk. "Een specialleke. Vlak voor de Tour heb ik hem een paar keer meegepakt om te gaan trainen", aldus Naesen. "Toertjes van 180 kilometer aan een stevig tempoke. Hij woont 50 kilometer van bij mij vandaan en had dus toch bijna 300 kilometer in de benen. Dan kan je met een velo rijden."

Ondertussen werkte Pirard al enkele criteriums af. Zijn eerste grote wedstrijd wordt de Ronde van Duitsland. "Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar ik wil mij tonen. Ik ben Rik zeer dankbaar voor deze kans. Ik ben ook al wat Italiaans beginnen te leren om te kunnen communiceren met mijn ploegmaten", besluit Pirard. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties