Wielrennen

Thibaut Pinot pakt zijn tweede ritzege in de Vuelta, maar de grote winnaar van de 19e etappe is Simon Yates

Thibaut Pinot pakt zijn tweede ritzege in de Vuelta, maar de grote winnaar van de 19e etappe is Simon Yates

De negentiende rit met aankomst bergop is gewonnen door de Fransman Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Pinot nam in de slotmeters afstand van rode trui Simon Yates, die wel een grote optie op eindwinst nam.

In deze 19e etappe was de aanloop naar de slotklim naar Col de la Rabassa zo goed als vlak. Maar het venijn zat dus in de staart met een klim van 17 kilometer aan gemiddeld 6,6%. Michal Kwiatkowski probeerde samen met 10 andere renners te ontsnappen, maar dat was niet naar de zin van Movistar.

Van Asbroeck dan maar

Een drietal met daarbij onze landgenoot Tom Van Asbroeck (Education First-Drapac), Benjamin Thomas (Groupama-FDJ) en Jonathan Castroviejo (Team Sky) kreeg wel de nodige ruimte van het peloton. Van Asbroeck liet zich echter opnieuw uitzakken naar het peloton na een gesprek met zijn ploegleider. 

Thomas en Castroviejo gingen samen door, maar werden aan de voet van de lange slotklim ingerekend nadat Movistar zich al een hele tijd aan kop van het peloton had gezet. Op de slotklim trok Nairo Quintana in de aanval. Hij kreeg Thibaut Pinot en de Nederlander Steven Kruijswijk mee. Rode trui Simon Yates zag het gevaar in en ging vlotjes naar het drietal. 

Quintana kon het hoge tempo niet aan en ging in de achtervolgende groep dan maar in dienst van nummer twee Alejandro Valverde rijden. Maar door het tempo dat Yates vooraan ontwikkelde, kregen de drie koplopers een steeds grotere voorsprong.

Zege cadeau

Ook Kruijswijk kon niet volgen en moest in het slot afhaken. Yates wist dat hij een gouden zaak in het klassement kon doen en bleef het tempo opvoeren. Met de ritzege was de Brit van Mitchelton-Scott niet bezig en zo was het Pinot die een vroeg kerstcadeau kreeg van Yates. Valverde moest meer dan een minuut toestaan op Yates en volgt zo in de stand op 1'38". Met nog twee ritten gaan lijkt de eindzege binnen voor de sterke Yates. 

Reacties 4 reacties

Gerelateerd nieuws