Veldrijden

Crosslandschap wordt stevig hervormd: 'Champions League' in de maak?

Crosslandschap wordt stevig hervormd: 'Champions League' in de maak?

Het crosslandschap zal weldra wellicht een grondige hervorming krijgen. Daarover staan eind februari gesprekken gepland bij de UCI. De mogelijkheid bestaat dat er een soort van 'Champions League' komt met 20 tot 25 veldritten

Er is dringend nood aan hervormingen. De fans vinden nog moeilijk de weg naar de wedstrijden en bovendien hebben sommige veldritten het financieel moeilijk om te overleven. "We moeten eerlijk zijn. In de huidige Belgische kalender zien de fans door de bomen het bos niet meer", zegt Peter Van den Abeele van de UCI in HLN. "Welke wedstrijd behoort tot welk klassement?"

Een mogelijkheid is een soort van Champions League, een regelmatigheidscriterium met 20 tot 25 veldritten. "Het is te vroeg om daar nu uitspraken over te doen", is Van den Abeele voorzichtig. "Maar dat het landschap zal veranderen, staat vast. Hoe ingrijpend? Misschien is het wel opportuun om in één keer een grondige hervorming door te voeren, in plaats van die te spreiden over een paar jaar."

Wereldbeker

De Wereldbeker had het enkele jaren geleden ook moeilijk, maar ook daar kwamen veranderingen. "Daar loopt ondertussen wel alles op wieltjes. Er was een dieptepunt in het seizoen 2014-2015, toen het regelmatigheidscriterium slechts zes manches telde, waarvan dan nog drie in België en twee in Nederland. Daar hebben we met de UCI hard op ingezet en vandaag moeten we zelfs kandidaten ontgoochelen."

Reacties 3 reacties

Gerelateerd nieuws