Mental coach van Toon Aerts werkt met therapeutische hypnose: "Zelfvertrouwen en concentratie versterken"

Redactie
| 3 reacties
Mental coach van Toon Aerts werkt met therapeutische hypnose: "Zelfvertrouwen en concentratie versterken"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Toon Aerts had zijn Belgische titel van afgelopen zondag in Kruibeke ook wel wat te danken aan mental coach Anja Van Gompel. Zij zorgt er sinds begin dit seizoen voor dat het in het kopje allemaal goed zit bij de Telenet Fidea-renner.

Aerts bleef zondag kalm in alle situaties, ook toen hij op een bepaald moment zelfs een ruime achterstand had op Wout Van Aert. "Toon Aerts heeft alle capaciteiten als renner en was goed getraind, maar op een kampioenschap speelt het mentale een belangrijke rol", aldus Van Gompel bij Sporza. "Als iemand moeilijk met druk omgaat, dan kunnen we daar op werken. Door ademhalingstraining of visualisering." 

"Voor mij als mental coach is het mooi te zien dat hij in praktijk bracht wat wij hier oefenen. Geen energie verliezen door te denken dat het niet gaat lukken, maar focussen op ademhaling en het strook per strook aanvatten. Alleen dat hij zo vaak bleef omkijken toen hij voorbij Van Aert reed, is misschien nog een werkpunt."

Hypnose

Van Gompel werkt met Aerts aan het mentale aspect. Ook het onderbewustzijn speelt daarbij een rol. En daarvoor gebruikt ze ... hypnose. "Denk bijvoorbeeld aan een renner die gevallen is in een afdaling van de Tour en het volgende jaar opnieuw moet afdalen. Je weet van jezelf dat je kan dalen, maar onbewust word je afgerermd."

Onderbewustzijn 

"Daar kan je onder hypnose perfect aan werken. Denk dan niet aan de soort hypnose op een podium, waarbij mensen opeens allemaal vreemde dingen gaan doen. Het is therapeutische hypnose, een vorm van grote ontspanning, waarbij je onderbewustzijn beïnvloedbaar is. Zo kan je je zelfvertrouwen of je concentratie versterken."

"Vlak voor dit BK hebben Toon en ik dat niet gedaan, maar vroeger hebben we wel aan zijn onderbewustzijn gewerkt", besluit Van Gompel. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties