Top/Flop Vuelta: De Gendtse Feesten, dominantie Froome en Quick-Step Floors, maar ook 'typisch Spanje'

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Top/Flop Vuelta: De Gendtse Feesten, dominantie Froome en Quick-Step Floors, maar ook 'typisch Spanje'
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De laatste Grote Ronde van het seizoen is gereden. De Vuelta was een absoluut succes voor Chris Froome en de Belgische ploegen. Onze redactie geeft u dan ook de Top/Flop van de Ronde van Spanje.

TOP

Trentin en Quick-Step Floors

Zes ritzeges in de Vuelta, zestien ritzeges in alle Grote Rondes dit seizoen. De Ronde van Spanje was net als vorig jaar opnieuw een voltreffer voor Quick-Step Floors. Met dank aan Matteo Trentin. De Italiaan verlaat de ploeg na dit seizoen om het kopmanschap aan te gaan bij Orica-Scott, maar van verval was er geen sprake.

Trentin won vier ritten en miste de groene puntentrui op een haar na. Over een afscheid door de grote poort gesproken. Ook Yves Lampaert - met een straffe solo - en de Fransman Julian Alaphilippe droegen hun steentje bij aan het succes van de ploeg van Patrick Lefevere

De Gendt(se Feesten) en Lotto Soudal

Na een moeizaam voorjaar en een Tour de France zonder een ritzege, was het in de Ronde van Spanje van moeten voor de manschappen van Marc Sergeant. Die boodschap werd goed begrepen, want Lotto Soudal won maar liefst vier ritten. Tomasz Marczynski twee keer, Sander Armée en Thomas De Gendt zorgden voor de bloemen.

Maar vooral voor De Gendt was het een last die van zijn schouders viel. Na ontelbare keren in de aanval te zijn geweest in de Tour - waar hij de Superstrijdlust miste - en Vuelta werd hij twee dagen voor het einde van de Vuelta dan toch beloond voor zijn aanvalslust. En zo heeft de Waaslander ritzeges in alle Grote Rondes beet.

Froome doet het (eindelijk)!

Twee renners hadden het hem voorgedaan, maar Froome slaagde erin om de dubbel Tour-Vuelta in één seizoen op zijn palmares te zetten. Froome reed na zijn overwinning in de Tour een solide Ronde van Spanje en boekte een meer dan verdiende eindzege. Eentje voor de geschiedenisboeken.

FLOP

Spaanse organisatie

Zware verplaatsingen, lange busritten, slechte hotels voor sommige ploegen... Het is stilaan typerend voor de Ronde van Spanje. Ook dit jaar waren er opnieuw enkele klagende renners over de laatste Grote Ronde van het seizoen.

Waar zijn de Spanjaarden?

Het was wachten op de voorlaatste rit, tot de afscheidnemende Alberto Contador zijn eeuwige aanvalslust beloond zag worden met ritwinst op de Angliru. Terwijl Contador één van de enige lichtpuntjes was bij de Spaanse renners, mochten de Spanjaarden slechts één keer juichen via Contador.

Het Spaanse wielrennen zit duidelijk in een overgangsfase. En daar zal het afscheid van Contador en het gemis van de geblesseerde Alejandro Valverde geen deugd aan doen. De Spanjaarden missen een topsprinter en als ook Mikel Landa niet in de Vuelta aanwezig is, dan wordt het helemaal moeilijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties