Analyse Meer zand, minder zand, meer wind, minder wind: welk parcours is nu het best voor de Belgen?

Meer zand, minder zand, meer wind, minder wind: welk parcours is nu het best voor de Belgen?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Werd er ooit al meer gesproken over het parcours van een WK dan dit jaar in Qatar? We vermoeden van niet. Welk parcours is er nu al allemaal voorgesteld én met welk parcours zouden we het meeste kans maken? Een impressie.

Het oorspronkelijk idee was er eentje met een korte aanloop en dan veel rondjes rond The Pearl. Uit de beloftenrace konden we alvast opmaken dat je dan ietwat te maken hebt met een veredeld criterium - een beetje zoals in Zolder - waarbij vooral de klimaatomstandigheden een rol zouden spelen.

Een massasprint of erg late uitval lijkt ons dan alvast een zekerheid - zeker bij de profs. Maar het parcours werd in augustus al gewijzigd naar een veel langere aanloop, waardoor we meer dan 100 kilometer lang in de wind moeten rijden. De kans op waaiers is dan uiteraard veel groter.

En dat is beter voor de Belgen. Is het niet om weg te raken in een kleinere groep, dan toch minstens om de echt snelle mannen helemaal piepedood te maken als ze aan de aankomst komen. Er werd nog geschermd met een verkorting van het parcours, maar dat gaat (vooralsnog) niet door.

Maar goed ook: twee plaatselijke rondes minder zou ons misschien nog kunnen helpen, maar minder kilometers in de wind is altijd een slechtere zaak voor onze landgenoten. Een WK van alles bij elkaar maar 150 kilometer omdat het weer meer niet toestaat? Dat zou helemaal een drama zijn. Al zullen sowieso de omstandigheden van de dag ook wel hun rol spelen. En koers maak je nu eenmaal nog altijd zelf.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties