Wout Van Aert legt titel van zijn boek 'Ik fiets focus' uit en vertelt de echte reden achter emoties bij eerste winst op BK in zijn Lille

Redactie
| 0 reacties
Wout Van Aert legt titel van zijn boek 'Ik fiets focus' uit en vertelt de echte reden achter emoties bij eerste winst op BK in zijn Lille
Foto: © photonews

"Ik fiets focus", dat is de titel van het boek van Wout Van Aert dat vanaf komende maandag aan het grote publiek wordt voorgesteld. De tweevoudige wereldkampioen legt uit vanwaar die titel komt.

De titel komt van de kampioenschappen en de stress die daarmee gepaard ging. "Het klinkt jullie ongetwijfeld vreemd in de oren, maar het bleek effectief de oplossing voor mijn 'kampioenschapscomplex'", staat alvast te lezen in HLN. "Mental coach Rudy Heylen had me het zinnetje zelfs honderd keer laten opschrijven. De tekst vergeten, was dus geen optie."

"En het allerbelangrijkste: ik heb tijdens dat BK (in 2016, red.), in mijn eigen Lille nota bene, een uur lang voortdurend dat zinnetje opgezegd. Telkens op het ritme van mijn pedaalslagen. Ik ben gewoon blijven focussen. In de materiaalpost stond Niels Albert zelfs met een bordje, met... jawel, het woord 'focus' als opschrift."

Mentale kwestie

"Opvallend: toen ik op weg was naar de titel, kwam ik ten val. Best een harde klap tegen een dranghek. Had ik dat een jaar eerder meegemaakt, mijn BK was opnieuw om zeep geweest. Niet die dag. Geen seconde ben ik in paniek geraakt. Ik ben rechtgestaan, weer op de fiets gesprongen en ik voelde onmiddellijk dat ik opnieuw in het juiste ritme zat: ik fiets focus."

"Wat het grote publiek niet wist, is dat onze pa ziek was"

En bovendien was er momenteel ook een familiaal probleem. "Er zijn veel tranen gevloeid. Om die titel, maar wat het grote publiek niet wist, is dat onze pa ziek was. Onmogelijk onze emoties onder controle te houden", aldus Van Aert. Er was enkele maanden daarvoor bij vader Henk endeldarmkanker vastgesteld.

"Natuurlijk was mijn zoon van slag", aldus zijn vader. "Daarom was hij daar in de Duinencross niet in zijn normale doen. Maar we hebben toen beslist om dat binnenskamers te houden. Ook bij die emoties na die eerste titel wilden we er niets over kwijt naar de buitenwereld. Uiteindelijk ben ik die winter net na het WK geopereerd. Alles is goed verlopen, ondertussen kan ik zelfs alweer fietsen. Ik heb geluk gehad."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties