Videoref doet na het voetbal nu ook zijn intrede in de koers

Redactie
| 2 reacties
Videoref doet na het voetbal nu ook zijn intrede in de koers
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De videoref in het voetbal is een afwisselend succes, maar toch zal ook het wielrennen een videoref krijgen. UCI-commissaris Guy Dobbelaere legt uit wat die allemaal kan doen.

"De videoref is een volwaardig lid van het wedstrijdcollege", vertelt UCI-lid Guy Dobbelaere. "In principe volgen wij de koersen in een regiewagen met minstens zes schermen. We gaan ook beelden zien die de tv-kijker niet krijgt."

In de Tour werd Sagan uitgesloten na het incident met Mark Cavendish. "Ziet de videoref zo'n incident, zal hij de andere UCI-commissarissen oproepen meteen naar de regiewagen te komen om de beelden te bekijke. Dan kan sneller een beslissing worden genomen. Tijdens de finale van het wereldkampioenschap in het Noorse Bergen was ik thuis en keek ik televisie. Dan heb ik de UCI-commissarissen ingelicht dat ze de beelden van 33 kilometer van de finish moesten bekijken", doelt hij op de uitsluiting van Moscon.

Op voetpad

En ook in de Omloop Het Nieuwsblad was er heel wat te doen over Sagen en co die op het voetpad reden. Dat was uitdrukkelijk verboden. "Bij renners die op het voetpad rijden zijn twee straffen mogelijk", vervolgt Dobbelaere. "Ofwel worden ze uit koers gezet, ofwel krijgen ze een boete."

"Dat hangt af van de aard van de inbreuk. Een videoref kan de juryvoorzitter van zulke overtredingen op de hoogte brengen. Ofwel haalt hij de renners uit koers, ofwel begint de videoref met de opmaak van een communiqué. Wie door gesloten slagbomen rijdt, wordt uit koers gezet. Ook dat kan de videoref signaleren", besluit Dobbelaere.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties