Nys kan WK 2000 en de gevolgen ervan zich nog levendig herinneren

Nys kan WK 2000 en de gevolgen ervan zich nog levendig herinneren

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

België heeft in elke generatie wel één of meerdere renners die het veldrijden kleur geven. Nu hebben we van Aert, in de vorige generatie was er uiteraard Sven Nys. Hij verzamelde zeges aan de lopende band, maar werd wel slechts twee keer wereldkampioen. In 2000 kreeg hij zelfs de Belgen tegen zich.

Nys rakelt de herinnering aan dat WK nog eens op in Belga Sport. Na een donderpreek van teammanager Raas voor de koers besliste hij om het ploegenspel te spelen en de kloof op de Nederlander Richard Groenendaal niet dicht te rijden. Tot woede van Mario De Clercq en heel wat Belgische supporters.

"Het zwartste uur in mijn carrière", kijkt Nys er nu op terug. "Ik heb dreigbrieven in mijn bus gekregen. Mensen gingen me iets aandoen en mijn hele carrière lang riepen ze dat ik beter het Nederlands Kampioenschap kon rijden. Of ze maakten me uit voor vuile Hollander. Dat hebben ze tot in mijn laatste seizoen gedaan."

VERDIENDE WERELDKAMPIOEN

Nys was van mening dat Groenendaal die dag simpelweg de betere was. "Ik vond hem de verdiende wereldkampioen. Niet alleen fysiek, maar hij nam ook tactisch de juiste beslissing."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties